Vijgenboom snoeien

Wanneer moet je een vijgenboom snoeien?

De vijgenboom kent een rustperiode. Deze loopt van november tot februari. In die maanden kan je een vijgenboom snoeien. Mocht de vijgenboom toch snel gaan groeien, wat normaal is bij een vijgenboom, en is hij tegen de zomer teveel gegroeid, dan kun je ook in de zomer nog eens de vijgenboom snoeien door een paar takken te verwijderen.

Vijgenboom snoeien plaatjeHoe moet je een vijgenboom snoeien?

Je kunt vijgenbomen vrij in de tuin plaatsen. Je kunt ze ook tegen een muur een plaats geven. Beide groeiwijzen vergen een andere manier van snoeien. Een vrijstaande vijgenboom snoeien doe je als volgt: indien hij nog geen echte stam heeft, moet je de eerste twee jaren de stam gaan vormen. Je doet dit door in februari alle zijtakken weg te knippen. Vanaf het derde jaar ga je iedere tak die je bovenaan hebt laten groeien, terugsnoeien tot ongeveer de helft. Snoei net boven een knop die naar buiten gericht is. Op die manier zullen er zijtakjes gevormd worden en de boom krijgt dan meer volume. Dan kun je de boom een paar jaar laten groeien, zonder te hoeven snoeien.

Het snoeien van een vijgenboom die tegen de muur staat, vergt eerst een goede basisvorm. Het beste is dat je de boom in een waaiersvorm laat groeien. Snoei daarom elk jaar in de maand februari alle takken die tegen de muur aan leunen tot de helft terug. Herhaal dit elk jaar tot de muur ongeveer vol gegroeid is. Vanaf dan kun je twee keer per jaar snoeien. Eén keer snoei je in juni de jonge takken: snoei ze tot op de helft. In november snoei je de takken waarop vruchten hebben gestaan: snoei deze heel kort, tot op ongeveer 5cm. De scheuten die aan de grond naast de boom uitkomen, kunnen meteen ook weggesnoeid worden. Doe je dit niet, dan kunnen deze heel snel opschieten en krijg je een verwilderde aanblik van de boom.

Wees gewaarschuwd

Bij het snoeien kom er een witachtig sap vrij, waarmee je moet oppassen. Sommige mensen zijn hier allergisch voor. Het kan de huid irriteren. Draag dus altijd handschoenen als je een vijgenboom wilt snoeien.

Stekken van een vijgenboom

Bij het snoeien kun je meteen ook gaan stekken. Dat gaat best gemakkelijk. Neem een stek die ongeveer 20 centimeter lang is. Snijd deze af met een heel scherp mes. Doe dit van de houterige takken en dus niet van de groene twijgen. Doe er een beetje wortelstekpoeder aan, en plant hem in een pot. Na ongeveer drie maanden kun je deze in volle grond zetten.

Over het algemeen kan men zeggen dat een vijgenboom een snelle en dus ook gemakkelijke groeier is. Een vijgenboom snoeien is niet zo eenvoudig en vraagt wat discipline. Als je het eenmaal onder de knie hebt, dan zal het allemaal goed gaan!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie