Stoppen met roken en ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken is lastig, maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om te stoppen. Er zijn namelijk genoeg redenen om die sigaret niet meer aan te raken. Zo bespaar je ontzettend veel geld, zul je je na een paar dagen al fitter voelen en ben je eindelijk niet meer afhankelijk van die sigaret. De stress dat je altijd genoeg sigaretten in huis moet hebben zal verleden tijd worden, en alleen dat is al erg prettig. Helaas krijg je wel te maken met ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met roken, maar er zijn manieren om dit tegen te gaan.

Gevolgen van het stoppen met roken

De gevolgen van stoppen met roken zijn niet bij iedereen hetzelfde. Zo heeft de een er bijna geen last van, terwijl de ander zich te ziek voelt om naar het werk te gaan. Ook kunnen de gevolgen van stoppen met roken zo heftig worden, dat mensen er alleen daarom alweer voor kiezen om te beginnen. Dat terwijl de gevolgen helemaal niet lang hoeven te duren. Binnen 72 uur, dus drie dagen, is de nicotine uit het lichaam. Dit betekent dat je na die dagen niet meer lichamelijk verslaafd bent. Slechts drie dagen! Hierna zul je waarschijnlijk alleen nog maar last hebben van de geestelijke verslaving. De stoppen met roken ontwenningsverschijnselen kunnen erg variëren, maar er zijn zeker een aantal te noemen die bij een groot deel van de mensen voorkomt.

De ontwenningsverschijnselen

Wanneer iemand niet meer mag roken, hoor je vaak meteen iets over chagrijnig worden. Dit is dan ook een van de meest bekende afkickverschijnselen. Andere stoppen met roken ontwenningsverschijnselen zijn bijvoorbeeld slecht slapen, heftiger dromen dan normaal, meer zweten en natuurlijk is er nog de toegenomen eetlust. Niet zozeer in het gezonde eten, maar juist in snoep. Dit is dan ook de reden dat veel mensen aankomen zodra ze stoppen met roken. Ook kunnen er problemen worden ervaren met de stoelgang. De sigaret kan laxerend werken waardoor de stoelgang niet meer zo is als wanneer je nog rookte. Geen zorgen, want ook dat wordt na een tijdje weer normaal.

stoppen met roken en ontwenningsverschijnselen

De stoppen met roken ontwenningsverschijnselen zijn niet alleen lichamelijk. Je kunt ook last krijgen van concentratieproblemen. Erg lastig, maar gelukkig zullen deze klachten niet lang duren, maar hooguit een aantal weken. Je kunt rusteloos worden en je gespannen voelen, maar daar is verder geen duidelijke reden voor. Dit zijn slechts afkickverschijnselen waardoor je misschien weer naar de sigaret wilt grijpen, maar dat moet je zeker niet doen! Je kunt je zelfs agressief voelen, maar waarschijnlijk zullen mensen in je omgeving het volledig begrijpen wanneer je zegt dat je aan het stoppen bent en dat dit hoort bij de afkickverschijnselen.

Hoe lang duurt het?

De stoppen met roken ontwenningsverschijnselen duren gelukkig niet lang. Lichamelijk duurt het hoogstens een aantal weken. De prikkelbaarheid zal vooral de eerste week heftig kunnen zijn, maar zal daarna afnemen wanneer je doorhebt dat er ook veel voordelen aan het stoppen zitten. De gevolgen van stoppen met roken zijn meer positief dan negatief, en dat is belangrijk om te onthouden.

Geestelijk is het lastig te zeggen hoelang de afkickverschijnselen duren. De een heeft er na een aantal dagen geen last meer van en de ander doet er een paar weken over. Vergeet in ieder geval niet dat de gevolgen van het stoppen met roken vooral positief zijn om het stoppen gemakkelijker te maken voor jezelf.

Lees al onze stoppen met roken tips en lees ook:
Acupunctuur stoppen met roken
Medicijnen stoppen met roken
Hulp bij stoppen met roken
Stoppen met blowen

Deel het nieuws:

Geef een reactie