Stoppen met blowen

Waarom zou je stoppen met blowen? Het roken van cannabis (blowen dus) heeft voor velen een fijne, rustgevende werking. Problemen raken op de achtergrond en maken het leven meer relaxed. Blowen brengt je in een roes, maar je problemen verdwijnen niet door ze te negeren. Blowen maakt passief. Alledaagse dingen raken op de achtergrond. Blowen heeft een grote negatieve invloed op lichamelijk-, geestelijk- en maatschappelijk vlak. Het is mentaal verslavend. Langdurige gebruikers kunnen geen weerstand bieden aan het verlangen om te gebruiken. Daarom zou je moeten stoppen met blowen.

Wiet en hasj

stoppen met blowenCannabis is een verzamelnaam voor wiet en hasj. Wiet is de gedroogde, verkruimelde bloem van de cannabisplant. Voor hasj worden de gedroogde bloemtoppen gezeefd, waardoor de harsbolletjes gescheiden worden van de haartjes. De bolletjes worden samengeperst tot plakken (hasj). Het stofje THC in de cannabis maakt de gebruiker stoned of high. Je wordt loom, traag en duf als je stoned bent. Je kunt er ook high van worden. In dat geval reageer je lacherig of onrustig op de cannabis.

Inzicht en motivatie

Langdurig blowen leidt tot diverse nadelige gevolgen, zeker bij jeugdigen waarvan het lichaam zich nog volop aan het ontwikkelen is. Concentratieverlies is een van de eerste symptomen met slechte prestaties op school of op het werk tot gevolg. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en maatschappelijk (relaties, werk, financieel) zal de spiraal neerwaarts gaan als je cannabis blijft gebruiken. Een blower kijkt niet zo fris meer uit zijn ogen en weerspiegelt daarmee wat er van binnen speelt. Langdurige blowers lopen risico angststoornissen te ontwikkelen. Blowen versterkt ook gevoelens van depressie en eenzaamheid. Als je wilt stoppen, is inzicht in de gevolgen van blowen van essentieel belang.

Zelf stoppen met blowen

Wie af en toe een jointje rookt, zal waarschijnlijk minder moeite hebben om er helemaal mee te stoppen. Wie langer gebruikt, zal echt gemotiveerd moeten zijn om te kunnen stoppen. Blowen is mentaal verslavend. Om uit die gewoonte te komen, is het echt willen stoppen een eerste vereiste. Om jezelf te motiveren te stoppen met blowen, is het een goed idee voor jezelf na te gaan welke nadelen je zelf ondervindt van het blowen. Schrijf het op en houd desnoods een dagboek bij van alle bijkomstige zaken van het blowen zoals gevoelens, situaties en gedachten. Zo krijg je een goed beeld van jezelf en kun je jezelf motiveren om te stoppen. Als de motivatie er echt is, kun je aan de slag.

Blowen is mentaal verslavend, maar lichamelijk gelukkig minder. Dat betekent niet dat er geen ontwenningsverschijnselen zijn. Ze zijn wel minder heftig vergeleken met die van harddrugs. Er kunnen symptomen optreden als onrust, slecht kunnen slapen, hoofdpijn en verminderde eetlust. Misschien ervaar je ze als lastig, maar ze gaan op den duur vanzelf over. Het is echt een kwestie van volhouden. Het helpt om je voornemen wereldkundig te maken. Vertel iedereen dat je gestopt bent met blowen en vraag om steun en begrip aan je omgeving.

Hulp nodig?

Via het internet kun je online zelfhulp programma’s vinden om te stoppen met blowen. Speciale verslavingsklinieken verzorgen therapieën die kunnen helpen, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

Lees meer:
Hulp bij stoppen met roken
Stoppen met roken ontwenningsverschijnselen
Met acupunctuur stoppen met roken
Met medicijnen stoppen met roken
Stoppen met roken tips

Deel het nieuws:

Geef een reactie