Skimmia snoeien

Hoe dikwijls moet een skimmia gesnoeid worden?

Een skimmia groeit vrij traag. Daarom is het niet noodzakelijk dat je de skimmia twee maal per jaar snoeit, zoals je met vele andere planten wel moet doen. Afhankelijk van de groei en van jouw wensen kun je regelmatig wat bij snoeien. Dit kun je zowel in het voorjaar als in het najaar doen. In de zomer is snoeien af te raden. De plant lijdt niet zo heel veel onder zijn snoei, maar kan door de warmte wel gaan verbranden. Bij vrieskou is het eveneens uit den boze om de plant te snoeien. Bij de snoei kan namelijk wat sap vrijkomen. Als dat gaat bevriezen, kan dit de plant doen afsterven.

skimmia snoeien plaatjeHoe moet je een skimmia snoeien?

Wil je je skimmia snoeien?, dan kan dit het makkelijkst met een snoeischaar en bij grotere exemplaren kan dit zelfs met een hegschaar. Je mag de plant tot de helft terugsnoeien. Zelfs als er al bloemen op de plant staan kan er nog gesnoeid worden. Deze afgeknipte bloemen kunnen best nog een tijdje in een vaas gezet worden of in een bloemstuk verwerkt worden. Ze blijven nog een hele tijd mooi en zijn heel decoratief.

In welke vormen kun je een skimmia snoeien?

Een skimmia is een vrij stevige en wat houterige plant. Een skimmia snoeien kun je dus doen in de vormen die jij zelf kiest. Je ziet ze soms in bolvorm, kegelvorm of gewoonweg allemaal even hoog geknipt. Er zijn zelfs tuinliefhebbers die ze tot een klein boompje gaan bij snoeien.

Kun je een skimmia stekken?

Leren snoeien programma
Je kan een skimmia heel gemakkelijk stekken. De snoei is dan ook het ideale moment om dit te doen. Je kan een klein takje een tijdje in water zetten tot het worteltjes krijgt en vervolgens kun je dit planten. Of je kunt gebruik maken van stekpoeder dat je mengt onder de aarde en dan kun je het stekje onmiddellijk planten. Zorg er wel voor dat de aarde niet uitdroogt door bijvoorbeeld een tijdje af te dekken met wat plastic.

 

 

 

Heeft de plant nog extra verzorging nodig na het snoeien?

Skimmia’s zijn stevige planten. Het is dan ook belangrijk dat je de skimmia’s na het snoeien voldoende water en voedsel geeft. Over het algemeen eist een skimmia een zure grond. Zorg daar dus altijd voor!

Mag je een skimmia snoeien en tegelijkertijd verplanten?

Het is ten zeerste af te raden om tegelijkertijd een skimmia te gaan snoeien en te verplanten. Dat vergt teveel van deze plant. Wil je toch verplanten, dan kan dit best in de late zomer, bijvoorbeeld in augustus of september. Dan krijgt de plant nog even de tijd om zich te herstellen, voordat deze de winter in gaat. Wacht dan nog een paar maanden, voordat je aan de snoei begint.

Kort gezegd mogen we stellen dat een skimmia snoeien helemaal niet moeilijk is. Bovendien zul je er, met de juiste verzorging van deze plant, nog jarenlang plezier van hebben!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie