Rozen snoeien

Rozen snoeien: broodnodig voor hun pracht

Weinig zaken hebben in hun volle glorie evenveel pracht als een volgroeide roos. Zoals alle mooie zaken in het leven, echter komt ook het mooi houden van je rozenstruiken met een prijs en het nodige onderhoud: rozen snoeien is noodzakelijk. Gemakkelijk gezegd, maar is het ook even makkelijk gedaan? Hoe snoei je als aspirant tuinman nu eigenlijk op een correcte manier je rozenstruik? Waarom moet je in feite die rozen snoeien? Hoog tijd voor een uitleg.

rozen snoeien plaatjeRozengeur en maneschijn

Er zijn een paar goede redenen waarom rozen snoeien een goed idee is. In de eerste plaats snoeit men rozen om de groei te verbeteren. Een roos waarbij men correct snoeit zal grotere en meer bloemen opleveren en dus een imposantere aanblik geven in jouw eigen prachtige tuin. Een tweede reden is dat rozen snoeien nodig is om de groei binnen de perken te houden. Heel wat rozensoorten zijn bijzonder snelle groeiers en kunnen bijgevolg aan sneltempo te hard uitbreiden. Een goede snoeibeurt zo nu en dan verzekert dat de bloemen op een aangename en esthetische hoogte blijven. Hiermee samenhangend: door goed te snoeien kun je de groei zelfs sturen. Geweldig dus om de tuinman in je los te laten. Ten slotte is snoeien nodig om de rozen gezond te houden. Een goede snoeibeurt verwijdert de beschadigde en/of zieke delen van de plant. Het mag duidelijk zijn: niet overslaan dus!

De voorbereiding

Zoals een soldaat niet zonder geweer naar de oorlog trekt zo kan ook de tuinman niet zonder het nodige gereedschap. Een eerste belangrijke attribuut zijn stevige handschoenen. Dat hoeft geen verbazing te wekken: de prik van de roos is legendarisch. Idealiter beschik je daarnaast over zeker twee verschillende soorten scharen. De belangrijkste is de handsnoeischaar: kies hier wel voor een kwaliteitsmodel zodat bij de snit een mooie, rechte snijwonde overblijft. Goedkope snoeischaren durven al eens te rafelen en beschadigen de roos. De tweede schaar? Een takkenschaar om de dikke takken simpel te kortwieken.

We beginnen eraan

Een goede tuinman gaat zijn rozen snoeien in maart. Is het een zachte winter geweest? Dan mag het iets vroeger. Na een strenge winter iets later. In het najaar kan dan nog een lichte, oppervlakkige snoei volgen.

De eerste stap bij het rozen snoeien is het dode hout verwijderen. Dit herken ja aan de bruine kleur. Knip zo dicht mogelijk bij de basis af. Is het dode hout weg? Goed zo, de volgende stap is de zwakke takken verwijderen. Lange, dunne twijgjes hebben geen nut voor de roos en zijn te zwak om de scheuten te ontwikkelen: weg ermee. Hierna is het tijd om de nieuwe scheuten een beetje in te korten. Hou hier zeker vier takken over met een lengte rond de 10 à 15 centimeter. De laatste stap houdt in de ruimte rond de roos onkruidvrij te maken en de grond goed te bemesten. Gebruik hier eventueel ook een schimmelwerend middel!

Zo, nu je weet wat er nodig is om rozen te snoeien: veel tuiniersplezier!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie