Pruimenboom snoeien

Heb jij één of meerdere pruimenbomen in je tuin of op je terrein staan en wil je graag weten hoe je deze het beste kunt snoeien? Lees dan vooral verder.

Pruimenboom snoeien plaatjeDe pruimenboom

Net als de vele appelbomen bestaan er ook veel soorten pruimenbomen. De bekendste soorten zijn de Victoria en de Opal. De Victoria levert langwerpige, felroze pruimen af. De Opal geeft kleinere vruchten dan de gemiddelde boom en de pruimen zijn donkerblauw. Pruimenbomen hebben niet veel onderhoud nodig en zijn vrij gemakkelijk te snoeien. Het maakt niet uit welke pruimenboom je hebt, het snoeien werkt namelijk bij elk soort op dezelfde manier.

Het gereedschap

Voor je begint met een pruimenboom snoeien is het goed om het juiste snoeigereedschap in huis te hebben of anders aan te schaffen. Het gereedschap moet altijd scherp zijn anders bestaat de kans dat je de boom beschadigd. Een beschadigde boom kan gevoelig worden voor infecties en schimmels. Voor de kleinere en dunnere takken kunnen mesjes gebruikt worden of een kleine, handzame snoeischaar. Voor de dikkere takken is het beter om een grotere schaar te gebruiken, zodat je makkelijker door de boom heen komt. Aangeraden wordt om het gereedschap altijd schoon te maken voor je begint met het snoeien van de pruimenboom.

De juiste periode om te snoeien

De beste periode om een pruimenboom te snoeien is tussen midden april en midden september. In de winter mag de pruimenboom absoluut niet gesnoeid worden. In augustus zijn de vruchten van de pruimenboom vaak rijp. De bomen kunnen het best gesnoeid worden vlak na de oogst op een dag dat het niet regent. Dit zorgt ervoor dat de boom weer snel kan herstellen. De boom hoeft niet zo vaak gesnoeid te worden.

Het snoeien van een pruimenboom

Het snoeien moet rondom de hele boom redelijk gelijkmatig gebeuren. Je kan ook niet zomaar onbeperkt takken wegsnijden of knippen. Bij een pruimenboom snoeien mag je maximaal één derde weghalen. Daarnaast mogen ook de dode en/ of beschadigde takken weggehaald worden. Wanneer je een grote boom hebt, is het handig om met 2 personen te werken.

Het beste is om zover mogelijk bij de stam vandaan te snoeien. Voor de boom is het ook het beste om de grote takken te snoeien en een aantal kleine takken. Begin aan de onderkant van de boom. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk uitlopers weggehaald worden.

Klaar met het snoeien van de pruimenboom? Controleer dan je boom of bomen nog op snoeiwonden. Wanneer er grote snoeiwonden ontstaan zijn, is het verstandig om deze in te smeren met een helend middel. Dit zorgt ervoor dat de boom niet ziek of geïnfecteerd raakt. Nog niet geoogst op het moment van snoeien? Haal dan ook direct de ongezonde vruchten uit de boom.

Het uitbuigen van de pruimenboom

Naast het pruimenboom snoeien, kunnen de takken van de pruimenboom ook uitgebogen worden. Dit zorgt ervoor dat de boom meer ruimte krijgt bij de takken van de stam. Dit heeft weer als gevolg dat er meer vruchten gaan groeien aan de pruimenboom.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie