plataan snoeien

Wanneer we om ons heen kijken zien we vaak platanen. Het is een boom die wel 30-35 meter hoog kan worden. Tijdens de groei ontwikkelt zich een zeer brede kruin. Soms heeft een boom enkele kruinen die wel een doorsnede kunnen hebben van 12 meter. Ze worden vaak gebruikt om lekker uit de zon te kunnen zitten. Omdat de bladeren groot zijn heeft hij over het algemeen een dicht bladerdak. Ook wordt de plataan vaak toegepast in Nederland en België als een laan-, park- of straatboom.

Eenhuizig

De plataan is eenhuizig. Dat wil zeggen dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen op een plant voorkomen. De bloemen kunnen eenslachtig zijn. Dat wil zeggen dat ze mannelijk of vrouwelijk zijn. Er zijn meer planten die dat hebben, zoals de hazelaar en de els. De bloemen kunnen zelfs tweeslachtig zijn. Zij hebben dan mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. Dat hebben bijvoorbeeld de appel en peer. Dergelijke planten, die dus mannelijke en vrouwelijke als tweeslachtige bloemen dragen, noemen we tweeltelige planten. De bloemen van de plantaan groeien in karakteristieke trosjes. De vrucht ervan is een dopvruchtje. Zij zitten in de bolvormige vruchthoofdjes. Zij kunnen tot zelfs in het voorjaar aan de boom blijven hangen. Een plataan is te herkennen aan de verspreide bladstand. Het blad is vaak voorzien van vele stervormige haartjes. Ze kunnen, als ze uitvallen, allergische reacties oproepen. De stam van een plantaan is speciaal. Doordat er constant verschillende stukken schors vanaf vallen, heeft de stam verschillende kleuren.

plataan snoeien plaatjePlataan soorten

We kennen in de Benelux twee soorten platanen. Zo kunnen we vaak de Westerse plataan en de Oosterse plataan tegenkomen. De Westerse plataan is te herkennen aan ondiep ingesneden bladeren die vaak driedelig zijn opgebouwd. De Oosterse plataan heeft diep ingesneden bladeren. Zij zijn meestal vijf- of zeven delig waarbij de bloemen in drie tot zes bolletjes groeien. We maken over het algemeen gebruik van een kruising van beide boomsoorten.

Een plataan snoeien in juni

Een plataan snoeien is niet moeilijk. Het is een boomsoort dat zich ook gemakkelijk laat snoeien. Je kan een plataan snoeien in verschillende perioden. Een plataan snoeien in de maand juni wordt vooral gedaan om de lange takken van de gewone plataan te verwijderen. Je kunt de takken het er beste afzagen in etappes. Je maakt hiervoor eerst een flinke zaagsnede aan de onderzijde. Daarna zaag je aan de bovenzijde. Zo wordt het afscheuren van de takken voorkomen. Je moet er wel rekening mee houden dat de takken op enige afstand van de stam afgezaagd worden. Zorg er altijd voor dat de takkraag met rust wordt gelaten. De zaagwond kun je het beste insmeren met een wondbehandelingsmiddel. Dat voorkomt het bloeden van de boom. Ook wordt op deze wijze infecties voorkomen.

Een plataan snoeien van oktober tot en met februari

Wanneer je correcties op de kroon van de boom wilt aanbrengen zijn deze maanden daarvoor het meest geschikt. Dat kan men ook het beste doen bij dakplatanen. De jonge scheuten die tijdens de zomer erop zijn gekomen moet je tot 5 cm terugsnoeien. Je mag echter nooit snoeien als het vriest.

Een plataan snoeien in september

Wanneer je in deze maand een plataan gaat snoeien is het blad nog niet van de boom. Hierdoor is het snoeiresultaat gemakkelijker te beoordelen. Wanneer je dus een jonge boom hebt aangeplant en hem nog de juiste vorm wilt geven, is dit de beste periode.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie