Perenboom snoeien

Peren zijn heerlijke vruchten en het hebben van een eigen perenboom is dan ook een enorme luxe. Het enige is dat je een perenboom natuurlijk wel goed moet behandelen en je perenboom snoeien op de juiste momenten is dan ook van cruciaal belang voor een goede oogst.

perenboom snoeien plaatjeWintersnoei

De wintersnoei van de perenboom doe je ongeveer halverwege de winter. Het voordeel is dan dat de boom geen vruchten en geen bladeren heeft. Hierdoor kun je de perenboom veel beter snoeien. Deze snoei dient elk jaar te gebeuren en is bedoeld om ervoor te zorgen dat er een goed evenwicht is in de boom. Bij de beste bomen is de kruin niet te vol en groeien de gesteltakken horizontaal naar de zijkant. Als de twijgen aan deze gesteltakken in een hoek van 45 graden groeien, zullen de vruchten die hieraan komen ook nog eens het meeste zonlicht pakken en daarmee heerlijke peren worden.

Anatomie van de boom

Voor je begint met het perenboom snoeien moet je weten hoe de boom in elkaar zit. Een perenboom heeft gesteltakken, scheuten en twijgen. De gesteltakken zijn de takken direct aan de boom. Hiervan mogen er aan een perenboom maar 8 zitten, dus de overtallige takken moet je meteen weg halen. Hierop vind je scheuten, dit zijn de takken waar de knoppen aan zullen komen. Snoei je deze jonge dunne takken niet weg, dan worden het uiteindelijk twijgen. Dit zijn stevige volwassen takken waaraan weer nieuwe scheuten zullen groeien.

Het snoeien van een perenboom

Begin met het weghalen van dood en ziek hout. Daarna ook verticaal groeiende scheuten, omdat je wil dat de boom zoveel mogelijk zon oppikt als de vruchten er nog aan zitten. Dit doe je net boven het deel van de tak waaruit de scheut groeit. Ook dikkere takken die omhoog groeien moet je weghalen om de vorm van de boom te behouden. Het leuke van de takken is dat je zelf kunt zorgen dat de tak in de juiste richting gaat groeien. Dit doe je eenvoudig door de tak af te snoeien aan de kant waarvan jij wil dat tak naartoe groeit.

Dan is het zaak dat de scheuten goed groeien. Ze mogen elkaar na het snoeien niet meer kruisen of het zonlicht ontnemen. De scheuten die je daarna over houdt, snoei je net boven de bloemknop of bij een vertakking van de scheut af. Bloemknoppen moet je natuurlijk wel laten zitten, want dit worden straks de overheerlijke peren.

Zomersnoei

Het perenboom snoeien in de zomer is eigenlijk meer een onderhoudsbeurt om ervoor te zorgen dat je de beste oogst zult krijgen. Je haalt de zwakke vruchten weg zodat de boom zijn energie kan steken in de sterkere vruchten. Ook takken en vruchten die het zonlicht tegenhouden voor andere vruchten, kun je nu snoeien. Dan is het wachten op de oogst.

Heb je er al zin in? Een perenboom snoeien is eigenlijk helemaal niet moeilijk en het resultaat maakt de goede verzorging zeker waard!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie