Met medicijnen stoppen met roken

Steeds meer rokers zien er het nut van in om te stoppen met roken. Roken is immers een verslaving die niet alleen veel geld kost, maar ook nog eens voor veel gezondheidsklachten zorgt. Hart- en vaatziekten, longkanker, andere vormen van kanker, onvruchtbaarheid en een slechte conditie zijn de directe of indirecte gevolgen van het roken van tabak. Ook gaat de reuk en smaak achteruit en verlaagt het de algemene levensverwachting. Redenen genoeg dus om te stoppen met roken.

Met behulp van medicijnen stoppen met roken

Cold turkey stoppen met roken, dat probeert iedere roker wel eens. Hierbij wordt er plots volledig gestopt met roken. Het lichaam blijft echter om nicotine vragen en er treden ontwenningsverschijnselen op. De drang naar tabak wordt hierdoor alleen maar groter en het wordt steeds moeilijker om de concentratie bij het werk te houden. Ook het humeur slaat om, waardoor relaties onder druk komen te staan. Met behulp van medicijnen stoppen met roken helpt om deze ontwenningsverschijnselen te verkleinen. Medicijnen om te stoppen met roken zijn via de apotheek verkrijgbaar. Het verkleint de drang naar roken en helpt om blijvend te stoppen. Sommige medicijnen voor het stoppen met roken kunnen samen met nicotine vervangende middelen genomen worden.

Met behulp van pillen stoppen met roken

Medicijnen stoppen met roken

Er zijn verschillende pillen voor het stoppen met roken verkrijgbaar. Deze moeten via de huisarts aangevraagd worden of zijn af te halen bij de apotheek. Varenicline (Champix) is een middel dat door bijna alle mensen die willen stoppen, gebruikt kan worden. Het is een redelijk veilig middel, maar mag niet in combinatie met nicotine vervangende middelen gebruikt worden. Bupropion (Zyban) kan wel met nicotine vervangende middelen gebruikt worden. Deze pillen voor het stoppen met roken moeten niet door zwangere vrouwen of mensen met een leverafwijking gebruikt worden. Daarnaast zijn er nog andere pillen voor het stoppen met roken verkrijgbaar. Vraag de arts altijd welke geschikt zijn voor jou, omdat niet iedereen hetzelfde mag en kan gebruiken.

Verantwoord stoppen

Roken blijkt een enorme verslaving te zijn, daar komen de meeste rokers pas achter wanneer ze proberen te stoppen. Naast medicijnen die het stoppen ondersteunen, is het belangrijk om de eerste periode omgevingen te vermijden waar gerookt wordt. De eerste periode is het zwaarst: de drang naar een sigaret kan licht aanwezig zijn, ondanks de medicijnen. Afleiding of voor een alternatief zorgen kan deze drang verminderen. Ook voldoende beweging verminderd deze drang. Bovendien is beweging goed voor hart- en bloedvaten en kan het voor gewichtsverlies zorgen. Mensen die stoppen met roken gaan vaak stiekem meer eten. Lees ook alle stoppen met roken tips.

De eerste drie dagen na het stoppen zijn de ontwenningsverschijnselen hevig aanwezig. Trillingen, ongeduldigheid, een slecht humeur, hoofdpijn, slapeloosheid en meer eetlust zijn hier bekende voorbeelden van. Medicijnen voor het stoppen met roken onderdrukken deze verschijnselen zoveel mogelijk. De medicijnen moeten gedurende 5 tot 10 weken worden ingenomen. Te vroeg hiermee stoppen zorgt ervoor dat de drang naar sigaretten weer toeneemt. Mensen die willen stoppen, beginnen vaak al twee weken met deze medicijnen, voordat ze daadwerkelijk gaan stoppen. Bijwerkingen van deze medicijnen zijn onder andere slapeloosheid, misselijkheid en een droge mond. Deze bijwerkingen stoppen vanzelf weer wanneer er gestopt wordt met inname van de pillen. Uiteraard wegen de bijwerkingen niet op tegen de voordelen dat stoppen met roken met zich meebrengt.

Bekijk ook het artikel over hulp bij stoppen met roken en meer:
Acupunctuur stoppen met roken
Stoppen met blowen

Deel het nieuws:

Geef een reactie