Magnesium tekort

Wat is magnesium ?

Iedereen heeft wel eens gehoord van magnesium en velen ook wel dat je het nodig hebt, maar wat is het eigenlijk?

Magnesium is een mineraal. Er zijn vele andere soorten mineralen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, jodium en zink. Net zoals vitaminen heb je ook mineralen nodig voor een gezond lichaam. Mineralen zijn kleine stofjes die in drinken en eten zitten. Meestal zijn dat hele kleine percentages.

Wat doet magnesium?

Magnesium is erg belangrijk voor je lichaam. Het stuurt diverse enzymen in het lichaam aan om hun werk te doen, zodat het lichaam gezond blijft.

Door voldoende magnesium in je lichaam te krijgen zorg je ervoor dat je concentratievermogen op peil blijft en het zorgt ervoor dat je minder snel in de stress zult raken. Je lichaam heeft namelijk magnesium nodig om de weerstand hoog te houden. Daarnaast heeft magnesium een positief effect op de rust in je zenuwen, spieren en bloedvaten.

Magnesium is voor veel meer processen in het lichaam benodigd. Zo is het onder andere nodig voldoende magnesium in je lichaam te hebben voor goede en sterke tanden en botten.

Magnesium tekort

Het is dus belangrijk dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Dat zul je binnen moeten krijgen via eten en drinken, omdat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Indien je dat niet doet, ontstaat er een magnesium tekort.

Hoeveel magnesium heb je dan nodig om geen tekort te krijgen?

Hoeveel magnesium je binnen dient te krijgen om een tekort te voorkomen is niet voor iedereen hetzelfde. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen. Daarnaast is de hoeveelheid voor zwangere vrouwen ook verschillend. Mannen kunnen 300 tot 350 milligram magnesium per dag aanhouden en die hoeveelheid kunnen zwangere vrouwen ook ongeveer aanhouden. Voor vrouwen die niet zwanger zijn, is een hoeveelheid van 250 tot 300 milligram per dag voldoende.

Hoe merk je een tekort aan magnesium?

Een magnesium tekort kan tot verschillende dingen leiden. Zo kun je last krijgen van migraine, stress, zwakke en stijve spieren, minder energie, vermoeidheid en een lagere weerstand. Als jij dit herkent dan kan het zijn dat je een magnesium tekort hebt. Het is dan belangrijk dat je snel magnesium binnen krijgt om het tekort weg te werken.

Magnesium tekort aanvullen

Om je magnesium tekort snel aan te vullen kun je noten, granen, bonen, kokos, schelpdieren, avocado, bananen, frambozen en roggebrood eten. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan magnesium.

Houd er wel rekening mee dat het magnesium verminderd als je bepaalde voedingsmiddelen gaat koken. Hierdoor krijg je misschien veel minder magnesium binnen dat je eigenlijk verwacht.

Deel het nieuws:

Geef een reactie