Leibomen snoeien

Leibomen worden vaak gebruikt als afscherming voor privacy of tegen de zon. Maar om optimaal van uw Leibomen te genieten moet u wel de Leibomen snoeien. Leibomen snoeien lijkt wellicht een moeilijke klus maar dat valt mee.

Een Leiboom wordt gevormd doordat de takken in een gewenste richting worden geleid. De boom moet elk jaar tot op de gesteltakken teruggesnoeid worden. Een Leiboom heeft een aantal hoofdtakken, deze vormen de basis van de Leiboom. De zijscheuten die de boom produceert moet u snoeien, om de vorm van de boom mooi in model te houden.

Welke manieren zijn er om mijn Leibomen te snoeien?

De eerste methode is het terugsnoeien of uitdunnen van uw Leibomen. Hierbij maakt u gebruik van een snoeischaar en knipt u tak voor tak terug. Pluspunt van deze methode is dat u gericht kan bepalen welke takken u wel en niet wilt snoeien. Knip de zijscheuten ongeveer tien á vijftien centimeter van de hoofdtak terug. Op deze manier behoudt u het model van de boom.

Een andere manier van Leibomen snoeien is door gebruik te maken van een heggenschaar. Bij deze methode knipt u langs het scherm zijscheuten af, om de leiboom mooi in vorm te houden. Zoals u wellicht kent van het knippen van een haag of heg. Het effect van deze methode is dat op de gesnoeide zijtakken nu nieuwe scheuten zullen ontstaan. Houdt er wel rekening mee dat deze methode een dichtere leiboom tot gevolg heeft door alle vertakkingen. Geschikte soorten Leibomen voor deze manier van snoeien zijn onder andere de Lei-Laulier, de Lei-taxus, de Esdoorn en de bekende Lei-Linde.

Deze snoeimethode is echter niet geschikt voor Leibomen die vruchtdragend zijn. De vruchten aan uw boom zouden kunnen beschadigen door het gebruik van een heggenschaar. Kies daarom bij uw vruchtdragende Leibomen (zoals een appel- of perenboom) voor het snoeien met een snoeischaar, zo kunt u genuanceerder te werk gaan.

Wanneer kan ik mijn Leibomen het beste snoeien?

De snoeiperiode van Leibomen hangt af van het soort boom u heeft. Wilt u uw Leibomen snoeien in de vorm van een heg, met een heggenschaar? Dan doet u dit het beste in de zomer. Eventueel zou u dit nog eens kunnen herhalen in de winter, als uw Leiboom veel is uitgelopen.

Vroege snoei van de Leiboom heeft als pluspunt dat de wonden die ontstaan door het snoeien, sneller helen. Leibomen die hun blad behouden in de winter kunnen de hele zomer gesnoeid worden, wanneer u deze in de winter zou snoeien is er kans op vorstschade aan de boom.

Late snoei van de Leiboom, wanneer de bladeren zijn gevallen, maar er nog geen sprake van vorst is. Dit zorgt ervoor dat er tijd is geweest voor het opslaan van alle voedingsstoffen uit de bladeren. Door het snoeien in deze periode is de tak structuur van uw Leiboom ook goed zichtbaar. Aangezien de appel en peer gevoelig zijn voor een aantal ziekten, worden zij het liefst na het vallen van de bladeren gesnoeid.

Deel het nieuws:

Geef een reactie