Lavendel snoeien

Lavendel

Lavendel is een struikje dat je vaak in tuinen tegenkomt. Het is een mooie bloeier in de zomer die daarnaast ook nog een fijne geur verspreid. Lavendel wordt vooral gekweekt voor zijn aromatische geur. Ook wordt het toegepast in de keuken en voor de geneeskrachtige werking. In de Provence wordt hoofdzakelijk de lavendel geteeld. In Nederland zal lavendel niet in de natuur voorkomen. Wat we in onze tuinen gebruiken wordt allemaal geïmporteerd.

De geur

Daar waar lavendel wordt gekweekt wordt uit de bloemen, door middel van extraheren, lavenolie gewonnen. Deze olie, die een zeer aromatische geur heeft, wordt vooral in de cosmetische industrie toegepast in onder andere parfum en zeep. Lavendelkorreltjes worden ook vaak in zakjes tussen de kleren geplaatst. De kleren zullen op deze manier heerlijk ruiken op het moment dat men de kleren gaat dragen. De lavendelbloemen worden ook in potpourri’s verwerkt. Door dit in een ruimte te gebruiken zal de geur aangenaam worden verspreid.

In de keuken

Ook wordt lavendel in de keuken gebruikt. Zo worden de bloemen van de lavendel toegepast in ingrediënten voor kruiden. Ook worden de bloemen toegepast om producten op smaak te brengen.

Medisch

Als thee kan het een rustgevende werking hebben. Ook in de vorm van een aromatherapie wordt het gebruikt in verband met het rustgevende karakter en verlichte werking.

lavendel snoeien plaatjeVerzorging van lavendel

Lavendelstruiken zijn gemakkelijk te verzorgen. De struikjes moeten ongeveer 30 cm uit elkaar worden geplant. Lavendel snoeien is niet moeilijk. De lavendel snoeien moet twee maal per jaar plaatsvinden. Een lavendelstruikje moet je tweemaal per jaar snoeien. Hierdoor wordt voorkomen dat het een vaste struik wordt met dikke houterige takken. Wanneer je dat niet doet, dan zullen de takken steeds dikker worden en aan de onderzijde zullen geen bloemen meer ontstaan. Lavendel snoeien moet voor de eerste keer in de tweede helft van maart gebeuren. Bij het lavendel snoeien, knipt men de plant tot ongeveer 15 cm boven de grond. Op deze wijze zullen er weer snel nieuwe twijgjes ontstaan waaraan nieuwe bloemen zullen komen. Na de bloei, zo rond augustus tot oktober, moet hij voor de tweede maal gesnoeid worden. Bij de tweede bloei moet men alleen de bloemen verwijderen. Wanneer je hem te kort snoeit zal het de winter niet overleven. Het is een mooi en dankbaar struikje. Je moet lavendel snoeien wel op de juiste manier doen. Vaak wordt lavendel maar eenmaal gesnoeid en dan zal hij vaak niet mooi blijven in een tuin. Na een bepaalde periode zal men de lavendel dan verwijderen en vervangen door een andere, terwijl de lavendel jarenlang mee kan  bij een goede verzorging. Het is een dankbaar struikje dat niet alleen lange en mooie bloemen geeft, maar ook nog een heerlijke geur verspreidt. Lavendel snoeien moet zo vroeg mogelijk plaatsvinden. Hoe vaker je een lavendelstruikje topt, hoe voller deze zal worden. Hierdoor wordt het ontstaan van nieuwe scheuten onderaan in de bos gestimuleerd. Wanneer je niet topt in de eerste periode, dan zullen de planten aan de binnenzijde nat worden. Hierdoor zullen de jonge scheutjes afsterven. Na een jaar kun je hem dan niet meer snoeien zoals het hoort en dan zal hij praktisch geen bloemen meer geven.

Lavendel soorten

Er bestaan vele soorten lavendel. Er zijn er wel zo’n 100 bekende soorten. Op de eerste plaats kennen we veel verschillende kleuren. Bekend zijn de witte, roze en violet met alle varianten daarop. Er zijn een aantal met een grijs blad. Daarnaast zijn er hele kleine soorten en ook grotere soorten.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie