Klimrozen snoeien

klimrozen snoeien plaatje

Van eind mei tot meestal oktober, kun je in vele tuinen de prachtige gekleurde klimrozen zien groeien. Klimrozen maken elke tuin gezellig en mooi, maar de klimrozen vergen wel wat onderhoud. Zo moeten ze gesnoeid worden, moeten de bloempjes worden afgeknipt en moet er (meerdere malen) gemest worden. Het snoeien van de klimrozen gaat op een speciale manier, die je wel snel onder de knie kunt krijgen.

In welke periode moet je een klimroos snoeien?

Er zijn verschillende soorten klimrozen. Klimrozen die enkel in de zomer tot bloei komen, maar ook klimrozen die het gehele jaar door bloeien. Het grootste verschil is dat de klimrozen die alleen ’s zomers bloeien, een stuk sneller groeien. Wil je graag dat je klimrozen een muur of poortje bedekken? Dan heb je inderdaad de juiste plant gekozen. Het gaat alleen niet vanzelf, ze moeten wel een steuntje in de rug krijgen. Snoeien is dus ook essentieel voor goede groei van de klimrozen. Wanneer de klimrozen gesnoeid moeten worden, is afhankelijk van of het een doorbloeier is of een eenmalig bloeiende klimroos.

Eenmalig bloeiende klimrozen snoeien

Eenmalig bloeiende klimrozen kunnen gesnoeid worden na de bloei. Het klimrozen snoeien doe je zodat de plant eigenlijk weer was zoals voor de bloei. Takjes kunnen eraf geknipt worden en als je vindt dat de plant teveel dichtgroeit, kun je meer verwijderen. Beschadigen doe je de klimroos niet zo snel. Het zal je verbazen wat er allemaal terug groeit na het klimrozen snoeien.

Doorbloeiende klimrozen snoeien

Doorbloeiende klimrozen moeten rond maart / april gesnoeid worden. De hoofdtakken, die omhoog groeien, worden niet gesnoeid. De zijtakken daarentegen worden wel geknipt. Tot drie- vijf centimeter. Dit is voor de eerste bloei. Na de bloei, meestal in juni of juli, kun je de doorbloeiende klimrozen nogmaals snoeien. De rozen die uitgebloeid zijn verwijder je. Het is niet altijd zo, maar soms vormen zich daar dan hetzelfde jaar nieuwe rozen. Klimrozen groeien ontzettend snel, en bloeien ook flink. Naast klimrozen snoeien, moeten de klimrozen ook meerdere malen per jaar bemest worden. Dit hebben ze nodig om optimaal te kunnen groeien.

Extra snoeiwerk bij een wilde scheut

Omdat veel van de klimrozen een wilde stam hebben, kan er een wilde scheut ontstaan. Een wilde scheut komt wel vaker voor. Het is niet goed voor de klimroos. De groei van de wilde scheut gaat erg snel, er ontstaan veel dorens en het kost voor de klimroos een heleboel energie. Het is dus zaak om deze direct te verwijderen als je er een ontdekt. Zo komen de mooie rozen niet in gevaar, en kan alle energie naar het groeien van de klimrozen gaan.

Goede groei

Klimrozen zijn ideaal als je je tuin op korte termijn kleurrijker wil maken. Vooral klimrozen met een wilde stam zijn bijzonder. Ze kunnen per ongeluk véél te kort afgeknipt worden, en toch het volgende jaar weer terugkomen. Natuurlijk is het snoeien iets dat met veel aandacht gedaan moet worden. Hoe vaker je het doet, hoe beter je het klimrozen snoeien onder de knie krijgt. Kijk vooral goed naar welke klimrozen je hebt, om ze de juiste behandeling te geven.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie