Kersenboom snoeien

De kers

De kers is een smaakvolle vrucht die verkrijgbaar is als struik, als voorgevormde vorm en als half- en hoogstam. Deze variatie is mogelijk doordat de kers wordt geënt op een onderstam. Behalve voor de variëteit van de kersenboom, wordt dit ook gedaan om de groeikracht te bevorderen en om de gevoelige rassen beter resistent te maken tegen ziekten.

Soorten kersen

Er zijn twee soorten kersen, de zoete en de zure kers, waarin vele rassen verkrijgbaar zijn. De zoete kers is direct geschikt voor menselijke consumptie. De zure variant wordt vooral door de voedingsindustrie verwerkt. Beide soorten dienen gesnoeid te worden, waarbij de techniek wel enigszins verschillend zal zijn.

Het snoeien van een kersenboom

Het snoeien van kersenbomen heeft drie redenen:

  • De productie van de vrucht verhogen.
  • De boom in de juiste vorm krijgen en behouden.
  • Het behouden van de belangrijke hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken.

kersenboom snoeien plaatjeEen particulier zal waarschijnlijk een zoete kersenboom bezitten, waarbij de vrucht direct geschikt is voor consumptie. Een jonge kersenboom snoeien gebeurt de eerste jaren vooral om de vorm van de boom te ontwikkelen. Het verkrijgen van 4 tot 5 stevige gesteltakken, die groeien vanuit de hoofdstam, is hierbij het belangrijkste doel. De overbodige zijtakken worden tot ongeveer 7 centimeter teruggesnoeid en kunnen een jaar later bij de stam worden weggeknipt. Vanaf het tweede jaar kunnen de gesteltakken tot de helft worden ingekort en in het derde jaar worden twee zijscheuten van iedere gesteltak gekozen die mogen uitgroeien tot een volwaardige zijtak en worden daarbij ook tot de helft ingekort. Alle overige zijtakken worden tot 7 centimeter teruggesnoeid, waardoor er bloemknoppen en vruchten zullen groeien. Na het derde jaar van de kersenboom snoeien, worden zowel de gesteltakken als de scheuten minimaal gesnoeid. Vooral de vorm en het voorkomen van dichtgroeien van de boom is reden om de kersenboom licht bij te snoeien.

De zure kersenboom snoeien gebeurt op eenzelfde manier, met die kanttekening dat er meer aandacht moet zijn voor een evenwichtige verdeling van de takken en verjonging van de takken. Dat is nodig, omdat de zure kers alleen bloesem en vruchten zal geven op nieuwe takken die een jaar eerder zijn gevormd. Oude zijscheuten worden hiervoor jaarlijks teruggesnoeid, waarna de tak weer gaat groeien en vruchten zal voortbrengen.

De bestaande ‘oude’ kersenboom snoeien gebeurd als de kroon is dicht gegroeid. De gesteltakken kunnen een meter vanaf het begin van de kroon worden teruggesnoeid. Hierna zullen nieuwe scheuten de kans krijgen om zich te ontwikkelen, waardoor er een open structuur kan worden opgebouwd.

Wanneer moet je een kersenboom snoeien?

De kers is een steenvrucht en net zoals zijn soortgenoten, kwetsbaar voor infecties. Om de kans op schimmelinfecties te verkleinen is het aan te raden om gedurende de zomermaanden te snoeien. Na het snoeien moeten de zogenaamde snoeiwonden worden behandeld met entwas of wondbalsem en het gesnoeide hout moet worden afgevoerd. De kans op een schimmelinfectie zal hierdoor afnemen.

Tijdens het snoeien van een kersenboom zullen de dode, kapotte en gebroken takken worden verwijderd. Ook jonge spruiten onderaan de stam en raar gevormde takken dienen verwijderd te worden. Een kersenboom snoeien is niet moeilijk, maar verdient wel enige aandacht om zowel een fraaie boom als een rijke oogst te krijgen.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie