IJzertekort? Hoe weet ik dat nou?

IJzergebrek is het meest voorkomende voedingstekort ter wereld. Het fenomeen is vooral bekend als de voornaamste oorzaak van anemie of bloedarmoede. Hieronder bespreken we respectievelijk de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen van een tekort aan ijzer. We beginnen echter met een korte omschrijving van het probleem.

Wat is ijzergebrek?

Zoals de naam aangeeft, is een tekort aan ijzer een conditie waarbij er zich te weinig ijzer in het lichaam bevindt. Omdat zo’n tekort vaak tot anemie leidt, worden deze en aanverwante termen vaak met elkaar verward. Dat is eigenlijk niet terecht. IJzertekort symptomen kunnen namelijk verschillende gedaanten aannemen en verschillende gevolgen hebben.

In de eerste plaats (en over het algemeen) kan echter gezegd worden dat een tekort aan ijzer de normale (motorische) lichaamsfuncties vertraagt of anderszins bemoeilijkt. Lichaamscellen gebruiken ijzer immers onder andere om zuurstof te vervoeren, op te stapelen en te gebruiken. Een ijzertekort vertraagt dit proces en zo dus ook het algeheel functioneren van het lichaam. De ernst van de aandoening(en) hangt daarbij af van de ‘grootte’ van het tekort. Dat kan meer of minder ‘totaal’ zijn. In het slechtste geval kan de ijzervoorraad van een lichaam volledig uitgeput zijn.

Oorzaken ijzertekort

De oorzaken ijzertekort zijn tweeledig: ofwel absorbeert het lichaam de stof niet meer naar behoren, ofwel heeft het lichaam meer ijzer nodig dan ‘normaal’. Deze laatste toestand kan bijvoorbeeld voorkomen bij opgroeiende kinderen, zwangere vrouwen of bij zwaar bloedverlies.

De verminderde absorptie van ijzer kan door een groot aantal factoren worden in de hand gewerkt. Zo is het algemeen geweten dat ijzer gewonnen uit planten minder snel geabsorbeerd wordt dan ijzer gewonnen uit dieren. Ook kunnen een aantal externe factoren, zoals bepaalde medicijnen, via het verminderen van de lichaamszuren een ijzertekort teweeg brengen. Oorzaken ijzertekort kunnen in deze gevallen dus zeer uiteenlopend zijn.

IJzertekort symptomen

Zoals gezegd kan een gebrek aan ijzer diverse lichaamsfuncties op de proef stellen. De moeilijkheid is echter dat de meeste ijzertekort symptomen zich pas tonen wanneer het tekort effectief tot anemie leidt. Daarom is het belangrijk om risicogroepen regelmatig te screenen.

Anemie als een gevolg van ijzertekort vertoont de volgende symptomen:
– Zich moe en zwak voelen;
– Verminderde arbeidsprestaties;
– Vertraagde cognitieve en sociale ontwikkeling bij kinderen;
– Moeilijkheden om het lichaam op temperatuur te houden;
– Verminderde immuniteit, verhoogde vatbaarheid voor infecties;
– Ontsteking van de tong (glossitis).

IJzertekort aanvullen

Bij het vaststellen van een tekort aan ijzer is het van belang de huisarts te raadplegen voor het ontwikkelen van de juiste behandeling. Een ijzertekort aanvullen is immers niet zo eenvoudig als het soms lijkt. De juiste aanpak hangt af van tal van factoren zoals leeftijd, gezondheid en oorzaak. Wel kan gezegd worden dat je ijzertekort aanvullen doorgaans op twee verschillende manieren kan gebeuren: via een ijzerrijk dieet en/of via ijzertabletten.

Omdat een tekort aan ijzer ook veroorzaakt kan worden door andere factoren dan eetgewoonten of toegenomen noodzaak, blijft het echter sowieso belangrijk om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Zomaar ijzertabletten innemen om ijzertabletten in te nemen, is geen verstandig idee.

Deel het nieuws:

Geef een reactie