Fruitbomen

fruitbomenFruitbomen worden door kwekers gebruikt om fruit te telen. Maar ook particulieren hebben tegenwoordig fruitboompjes in hun tuin. Het is heel leuk om je eigen fruit van de boom te plukken. Er zijn vele soorten fruit die aan de fruitboom groeien. Dat is in Nederland natuurlijk voornamelijk de appel en de peer. Deze worden het grootfruit genoemd. Maar ook de zogenaamde steenvruchten zoals kersen, pruimen en perziken groeien aan de takken van een boom. Het kleinfruit zoals aardbeien, bessen en frambozen worden niet tot de fruitbomen gerekend. Deze groeien veel dichter bij de grond.

In Nederland kwam de fruitteelt in ontwikkeling vanaf 1875. Mensen gingen vanaf die tijd ook meer fruit consumeren, wat de gezondheid natuurlijk ten goede kwam.
De Betuwe en Zuid-Limburg zijn bij uitstek de fruitteelt streken. Ook voor de toerist is deze streek aantrekkelijk in het voorjaar met vele bloeiende fruitbomen.

Soorten Fruitbomen

Er zijn verschillende soorten fruitbomen in Nederland die, wanneer deze op de juiste grond staan en goed worden verzorgd, vele kilo’s fruit geven. Hoogstambomen worden geënt op zaailing onderstammen. De hoogstamboom is een beetje in onbruik geraakt. Een fruitboom die geënt is krijgt een stam van 180 tot 200 cm. Dit brengt hogere plukkosten met zich mee. Ook ziektebestrijding is moeilijker op een hoogstam fruitboom. De walnoot wordt altijd gekweekt als hoogstam.

Hieronder worden een aantal fruitboom soorten toegelicht die in Nederland voorkomen.

Kersenboom

De kers is erg populair door zijn heerlijke aromatische smaak. De kleine bolronde, rode vrucht is van oorsprong een steenvrucht. De kers bestaat uit twee botanische soorten namelijk de zoete kers en de zure kers (de kriek). De grootste producent van kersen is Turkije. In 2013 werd daar zo’n 500.000 ton kersen gekweekt. De meeste fruitbomen die kersen dragen worden dus gekweekt in Turkije. Maar ook in Griekenland, Italië en Frankrijk wordt veel aan deze fruitteelt gedaan.

Appelboom

Appels zijn in Europa, maar ook daarbuiten het meest bekende soort fruit. Appelbomen bestaan uit heel veel soorten. Elke soort heeft zijn eigen specifieke smaak. De appels die het meest worden gegeten in Nederland zijn:

  • Cox en Elstar
  • Goudreinet
  • Elstar en Golden delicious
  • Jonagold en Granny Smith
  • Pink lady en Royal gala

Fruitbomen planten

Wanneer je een fruitboom gaat planten, zoek dan de beste periode uit. De fruitbomen kunnen dan goed wortelen en geven overvloedig fruit. Het is verstandig om de appel en peer in de rusttijd te gaan planten. Dat is van begin november tot eind maart. Fruitbomen planten moet met de grootste zorg gebeuren. In de winter fruitbomen planten kan heel goed mits de grond niet bevroren is.

Een aantal tips:

  • Wanneer je een appelboom gaat planten graaf dan een gat in de grond die net zo hoog is als de pot die om de wortels zit.
  • De grond rondom losmaken. Dit bevordert de worteling.
  • Maak de kluit goed nat en vul het onderste stuk in het gat met wat goede potgrond.
  • Wanneer je een half- of hoogstamboom poot, plaats dan direct een boompaal naast de jonge boom.
  • Maak het gat dicht en stamp de grond aan.

Het volgende seizoen kun je een lekker appeltje van eigen boom eten!

Deel het nieuws:

Geef een reactie