Fruitbomen snoeien

Als je wilt dat je fruitbomen ook daadwerkelijk fruit produceren, moet je ze regelmatig snoeien. Sommige tuiniers doen daar wat huiverig over. Dat is echter niet nodig. Als je zorgt dat de basics in orde zijn, is fruitbomen snoeien een eenvoudig klusje dat met drie gemakkelijke stappen geklaard is.

De basics: Wanneer fruitbomen snoeien, en met welk materiaal?

Bij fruitbomen snoeien is de voorbereiding zeer belangrijk. Het begint met de vraag wanneer fruitbomen snoeien het beste kan. Er zijn twee opties:

1. Een appelboom en perenboom moet je snoeien tussen januari en maart. Kies droog en niet te koud weer.
2. Overige fruitbomen, dus steenfruit zoals pruim, kers en perzik, moet je vlak na de oogst in augustus of september snoeien. Vlak na de bloei, in april of mei, kan ook; maar dat is wat minder gebruikelijk.

fruitbomen snoeien plaatjeWanneer fruitbomen snoeien mogelijk is, moet je de overige voorbereiding nog in orde maken. Naast standaard dingen zoals de juiste handschoenen en eventueel een ladder, moet je vooral letten op je snoeimateriaal. Dat is minimaal een snoeischaar voor het fijne werk en een takkenschaar voor grote takken. Zorg ervoor dat beide scharen goed scherp zijn. Zo maak je de mooiste snoeiwonden en is de kans op herstel het grootst.

Vervolgens kan het echte snoeiwerk beginnen. Dat doe je in drie stappen.

Stap 1: puinruimen

Start met het verwijderen van dode, beschadigde of verrotte takken. Hier moet je heel hard in zijn: alle takken die niet meer goed zijn moeten weg! Verwijder ook waterloten, de takken die kaarsrecht omhoog groeien, en takjes die op het gedeelte van de stam groeien waar de boom nog niet vertakt is.

Zorg ervoor dat je mooi strak tegen de boom aan afsnoeit. Je mag een klein beetje laten zitten om het wondherstel te bevorderen, maar het is niet de bedoeling om allemaal stompjes achter te laten. Ziek of aangetast hout moet in de groenbak.

Stap 2: uitdunnen

Dit is misschien wel de lastigste stap. Het doel is om de boom een mooie open kroon te geven, zodat fruit goed kan rijpen en ziektes geen kans krijgen.

Snoei eerst alle takken weg die naar de stam toe, omlaag of tegen andere takken, aan groeien. Haal daarna de takken weg die vlak bij andere takken groeien. Dat kan bijvoorbeeld zijn als er twee parallel groeien, of als ze allebei onder een kleine hoek op dezelfde plaats ontspringen. Laat altijd de mooiste en krachtigste tak zitten. En ook hier weer mooi kort tegen de boom aan snoeien.

Neem dan een stapje terug en bekijk het resultaat. Je hebt nu als het goed is een fruitboom die mooi gelijkmatig vertakt is, met regelmatige ruimtes tussen de takken. Is dat nog niet het geval? Dun dan gewoon nog wat meer uit. Een fruitboom snoeien mag geen half werk zijn!

Stap 3: puntjes op de i

Als laatste komt het echte terugsnoeien. Dat is nodig om nieuwe groei te bevorderen en de boom te stimuleren om meer fruit te maken. Als vuistregel geldt dat je ongeveer een kwart van de uitgroei van vorig jaar moet verwijderen. Sla hierbij geen takken over.

Omdat je hier de tak niet geheel moet verwijderen, moet je het fruitboom snoeien anders aanpakken dan bij de vorige twee stappen. Maak je snede circa 0,5 tot 1 centimeter boven een knop. Als je het echt goed wilt doen, kies je een knop die ook de juiste kant op wijst, bijvoorbeeld weg van een naburige tak.

Zo ben je dus in drie stappen al klaar en het hoeft pas na een heel jaar opnieuw!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie