Druiven snoeien

Snoeien met schoon gereedschap

Om een druivenplant zoveel mogelijk vruchten te laten dragen en de vorming van nieuwe scheuten te stimuleren, is het van belang dat je de plant op gezette tijden snoeit. Druiven snoeien is niet moeilijk, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Bij druiven snoeien is het belangrijk om het tuingereedschap vooraf goed schoon te maken en te ontsmetten. Gebruik het liefst een snoeischaar die je alleen voor de druif gebruikt om te voorkomen dat je schimmels en ziekten van andere planten op de druif overdraagt.

Heb je net een jonge druivenplant gekocht, plaats deze dan altijd op een zo warm mogelijke plaats waar de druif veel zonlicht krijgt.

druiven snoeien plaatjeZo creëer je een goed gestel

In de eerste levensjaren van een druif is de gestelvorming het belangrijkst. Kijk in deze fase naar de lange takken die veel zijtakken hebben en zet deze vast tegen een muur of begeleidt ze via een pergola. Deze takken gaan het gestel vormen van de druif. De zijtakken van de gesteltakken snoei je in de winter vervolgens tot een centimeter of tien terug.

De wintersnoei

Bij druiven snoeien kan de wintersnoei pas plaatsvinden als de druif geen blad meer draagt, omdat de plant anders zijn sappen kan verliezen. Het beste is te wachten met het druiven snoeien tot in de vroege winter als de druivensappen tot stilstand zijn gekomen. Snoei het liefst op een droge dag, zonder vorst. In april komen de druivensappen weer langzaam op gang en in deze periode is het niet verstandig om nog te snoeien. Houd bij een oudere druivenplant altijd de sterkste en dikste scheuten aan de gesteltak en snoei de rest weg. Zorg voor voldoende afstand tussen de scheuten en kort ze tot ongeveer drie ogen in.

De zomersnoei

Rond eind april zal de druif gaan uitlopen en zullen op een gegeven moment ook kleine trosjes zichtbaar zijn. Zodra de druif trosjes heeft gevormd, kan het druiven snoeien weer gaan beginnen. Hierbij is het belangrijk om alle bladeren na de tros, tot op drie bladeren na, te verwijderen. Groeien er meerdere trosjes aan één rank, behoud dan de tros die zich het dichtst bij de stam bevind en verwijder de overige trosjes. Zorg er ook voor dat de tros voldoende zonlicht heeft door een aantal bladeren rondom de tros te verwijderen.

Dieven en krenten

Eveneens onderdeel van het druiven snoeien, is het dieven van de plant. Dieven staat voor het verwijderen van de scheuten die uit de oksels van de plant groeien. Haal de dieven niet allemaal tegelijk weg, omdat dit de groei kan doen stilstaan, maar verwijder de dieven om de twee weken.

Zodra de druiven groter zijn, kun je beginnen met het krenten van de druiven. Je verwijdert dan de kleinste druiven aan de tros. Dit stelt de overige druiven in staat om goed te groeien, zodat je eind september uiteindelijk de vruchten van je harde werk kunt plukken.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie