Coniferen snoeien

Coniferen

Een aantal feiten over coniferen:

  • Er zijn ruim zeshonderd soorten coniferen op de wereld.
  • Het zijn kegeldragenden.
  • De conifeer is de meest belangrijkste houtleverancier ter wereld. Het naaldhout wordt gewonnen van de conifeer. Ooit in vroegere jaren werd terpentijn uit de coniferen gewonnen. Nu zijn er nog harsen die de conifeer afgeeft en dat wordt gebruikt in de lijmindustrie.
  • De naam conifeer betekent kegeldrager.
  • Bestuiving vindt altijd plaats door de wind.
  • Coniferen zijn houtige planten.
  • Ze worden in de volksmond geschaard onder de naaldbomen.
  • De meeste naaldbomen zijn bladhoudend. Toch zijn er naaldbomen die in de wintermaanden hun naalden verliezen zoals de lariks, watercipres en de moerascipres.

coniferen snoeien plaatjeConiferen snoeien

Coniferen kennen twee groepen, namelijk de schubachtige soorten en de naaldbomen. Schubconiferen worden meestal gebruikt voor een haag en de naaldbomen omvatten o.a. sparren, taxus, ceders en dennen. Wanneer we coniferen snoeien wordt dit meestal eind mei/ begin juni gedaan. Het is vertandig om dit te doen vóór de langste dag, op 21 juni. Wanneer men na september met het coniferen snoeien gaat beginnen, is vorstschade niet uit te sluiten. Wanneer je een solitaire conifeer in je tuin hebt staan, is het snoeien weggelegd voor de mei en september. Zo blijft de conifeer op z’n mooist. Coniferen snoeien doen we voor elke coniferensoort weer op een ander moment en op een andere manier.

Coniferenhaag

Coniferen snoeien die een haag vormen moet met zorg worden gedaan. Zorg er altijd voor dat de haag van onder breder is dan aan de bovenkant. De coniferenhaag moet in een puntvorm worden gesnoeid om zo het meeste zonlicht op te vangen aan de onderzijde. Het is natuurlijk belangrijk dat de snoeischaar / mes zo scherp mogelijk is. De schubconiferen lopen nooit uit op het oude hout, waardoor je er altijd voor moet waken de groene takken niet te snoeien.

Snoei van de solitaire conifeer

Een groenblijvende conifeer is de eye-catcher van de tuin. Zorg er dus voor dat deze op tijd wordt gesnoeid en onderhoud deze met zorg. Coniferen snoeien die solitair in de tuin zijn, vindt plaats in de maanden mei en september. Oude takken dienen diep in de plant te worden weggesnoeid, zodat dit weer zorgt voor nieuwe aanwas.

Naaldconiferen

Naaldconiferen dienen regelmatig te worden bijgehouden. De rem om maar door te groeien wordt door het snoeien tegen gehouden. Hierdoor blijft ook de vorm van de naaldconifeer mooi. Een spar en een den lopen niet uit op kaal hout, dus voorzichtigheid is geboden. Pinussoorten snoei je in september.

Sylvestris

Deze dennensoort vertoont in mei tientallen kaarsen op zijn takken. Door de kaarsen met zorg af te breken op de bovenste takken, wordt er voor gezorgd dat de boom zijn natuurlijke vorm behoudt en niet te snel uitgroeit. De boom wordt dan niet langer, maar krijgt meer zijscheuten. Hierdoor krijgt deze een mooie vorm en dat zal dan ook zo blijven.

Taxushaag

Deze wintergroene haag kan tot op het kale hout worden teruggesnoeid. deze loopt gewoon weer uit en is na drie jaar weer helemaal dichtgegroeid. Na drie jaar kun je deze klus dus weer herhalen. Coniferen moeten dus regelmatig gesnoeid worden om ze in een goede conditie te houden. Wanneer de conifeer uit zichzelf kaal wordt aan de zijkant, bedenk dan dat deze weer toe is aan een deskundige snoeibeurt.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie