Catalpa snoeien

Wanneer moet je een catalpa snoeien?

Normaal gezien ga je bomen snoeien net voor de winter of zelfs tijdens de winter. De catalpa is hierop echter een uitzondering. Er zijn namelijk verschillende soorten catalpa’s. Elke soort vraagt een andere snoeimethode. Daarom is het heel belangrijk dat je weet welke catalpa je precies in je tuin staan hebt en wanneer je deze precies mag snoeien.

catalpa snoeien plaatjeEven vooraf: De verschillende soorten catalpa’s.

Er zijn in totaal wel een tiental soorten catalpa’s. In onze streken vind je twee belangrijke varianten. Een eerste soort catalpa is de bolcatalpa. Deze catalpa blijft klein. Hij wordt niet groter dan twee meter. Hij wordt vooral geplant in kleine tuinen voor het afbakenen van tuinpaden of oprij stroken. De tweede soort is de trompetboom of trompet catalpa. Deze wordt heel hoog, soms tot wel acht meter hoog. Je vindt hem vaak in grote tuinen of aangelegde parken. Ondanks het feit dat ze van dezelfde soort zijn, zijn het in vele opzichten toch twee verschillende bomen. Ze vragen daarom ook een verschillende aanpak in verzorging en daarmee ook in het snoeien.

De bolcatalpa snoeien: hoe en wanneer?

Een bolcatalpa mag je al in februari of maart snoeien. Echter mag dit niet bij vorst vermits deze soort catalpa vrij zachte takken heeft en makkelijk kan bevriezen. Je mag deze catalpa snoeien tot helemaal aan de plaats van het enten. Hij zal er dus uitzien als een knotwilg. Doe dit snoeien met behulp van een scherp snoeimes. Verder in de loop van het jaar hoef je bij deze soort niets meer te doen. Je kan elk voorjaar deze behandeling opnieuw doen zodat de boom mooi in vorm blijft. Doe je dit niet, dan gaat hij er snel verwilderd uit zien.

De trompet catalpa snoeien: hoe en wanneer?

De trompet catalpa is een boom die heel hoog wordt. Daarom gelden voor deze soort dezelfde regels bij het snoeien van andere hogere bomen. Deze catalpa snoeien mag je enkel doen in het najaar, bijvoorbeeld in de maanden oktober of november. Zorg er ook hier voor dat de catalpa snoeien niet gebeurt bij vorst. Bij vorst loop je namelijk het risico dat de takken die ingekort zijn, gaan barsten. Een trompet catalpa snoeien vergt heel wat meer kracht dan het snoeien van een botcatalpa. De takken zijn heel erg houterig en het zijn vaak dikke takken die je wil verwijderen. Het materiaal dat je hiervoor gebruikt is een scherpe handzaag of een grote stevige snoeischaar met lange armen.

Tot slot kunnen we zeggen dat beide catalpa’s heel mooie en decoratieve bomen zijn. Beide soorten vragen niet meer onderhoud dan andere bomen. Doe je de snoei goed, dan geven deze bomen jou in ruil een pracht van grote bladeren en heel wat bloemen. Ze zijn elk op hun beurt een lust voor het oog!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie