Vitaminen, mineralen & antioxidanten

vitaminen en mineralenAntioxidanten, vitaminen en mineralen zijn stoffen die door je lichaam gebruikt worden om te groeien, goed te functioneren en gezond te blijven. Sterker nog: je kunt niet zonder. Ken je de ziekte scheurbuik nog die heerste op de VOC schepen? Die ziekte is het resultaat van een langdurig gebrek aan vitamine C. Dit geeft aan hoe belangrijk deze stoffen zijn voor je lijf. Benieuwd hoe het precies zit en wat het verschil tussen de drie is? Lees dan snel verder.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen hebben veel overeenkomsten. Beiden zijn stoffen die geen energie leveren, maar die je wel in kleine hoeveelheden nodig hebt om gezond te blijven. De meeste vitaminen en mineralen haal je uit je voeding. Dat moet ook wel, want je lichaam kan niet alles aanmaken.

Vitaminen zijn organische spoorverbindingen. Vitaminen hebben drie belangrijke kenmerken:

  • Ze zijn een natuurlijk onderdeel van voeding, meestal aanwezig in zeer kleine hoeveelheden.
  • Ze zijn onmisbaar voor normale fysieke functie, zoals groei en vruchtbaarheid.
    Wanneer ze ontbreken in je voedingspatroon, leidt dit tot een specifiek gebrek.
  • Je lichaam kan de meeste vitaminen niet zelf aanmaken. Daarom moet je ze uit je voeding halen.

Elke vitamine doet iets anders voor je lichaam. Zo draagt vitamine A bij aan gezond bloed en helpt vitamine C bij het opnemen van het mineraal ijzer in je lichaam.

Mineralen komen in je eten en drinken terecht, doordat planten en dieren ze opnemen in de natuur. Dat kan bijvoorbeeld uit gesteente zijn. Bekende mineralen zijn calcium en magnesium. In Nederland heeft bijna niemand een tekort aan mineralen. Dat komt doordat we genoeg te eten hebben, met daarnaast voldoende variatie. Bovendien heb je maar heel kleine hoeveelheden van alle mineralen nodig. Vooral bij spoor mineralen, zoals ijzer en zink heb je aan zeer weinig voldoende. Alleen bij uitzondering kun je een tekort oplopen en zijn extra mineralen nodig, zoals bij zwangeren en veganisten. Je kunt ook te veel mineralen binnenkrijgen. Dat geldt voor bijna iedereen in Nederland voor één mineraal: Natrium. Natrium krijg je binnen via zout.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen komen vrij bij het natuurlijke proces in je lichaam, genaamd oxidatie. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die je cellen kunnen beschadigen. Antioxidanten gaan dit tegen; vandaar ook de naam. De wetenschap is er nog niet over uit wat de werking van bepaalde hoeveelheden antioxidanten precies is. Daarom is het aan te bevelen een normaal, gevarieerd dieet te volgen. Dan krijg je zonder dat je het misschien wist ook al een hoop antioxidanten binnen.

Wonderstofjes?

Antioxidanten, vitaminen en mineralen zijn dus geen wonderstofjes die bijvoorbeeld ouderdom extreem tegen kunnen gaan. Er heel erg veel van binnenkrijgen via je voeding heeft geen zin: vaak kan dit zelfs kwaad. Wat ook kwaad kan, is een tekort aan één van deze stoffen. Je kan dit het beste voorkomen door gevarieerd te eten. In ieder product zitten weer andere stoffen, dus hoe rijker de variatie, hoe hoger de garantie dat je geen enkel antioxidant, vitamine of mineraal misloopt.