Verslaving & slechte gewoontes

verslaving en slechte gewoontesTegenwoordig hoor of lees je regelmatig wel iets over verslavingen en slechte gewoontes. Het kan hier gaan om slechte gewoontes als iedere avond op café gaan. Maar het kan ook gaan over bijvoorbeeld een verslaving aan drugs, alcohol, gamen, gokken en dat soort verslavingen.

Is verslaafd zijn een schande?

Een verslaving wordt maar al te vaak direct gezien als iets heel ergs. Maar het hoeft niet altijd zo dramatisch te zijn als in de pers beweerd wordt. Het is wel belangrijk dat je om hulp vraagt wanneer je van je verslaving af wilt.

Om af te kicken, nog zo’n extreem woord, bestaan er tegenwoordig heel wat middelen, personen en instellingen die jou daarbij kunnen helpen. Het feit dat je hulp of steun zoekt omdat je aan iets verslaafd bent is niets om je voor te schamen, integendeel! Het toont net aan dat je inziet dat het op deze manier niet verder kan en dat je daar iets aan wilt doen. Dat is moedig en dat zullen veel mensen dan ook weten te appreciëren. Het toont namelijk aan dat je karakter hebt en zo ben je dan goed bezig!

Stoppen is goed, maar volhouden is nog beter!

Stoppen met verslaafd zijn is helemaal niet zo eenvoudig als de woorden laten uitschijnen. Verslavingen zijn namelijk een slechte gewoonte of een slechte manier van leven. Het is iets wat je jezelf hebt toegelaten en dat kun je niet zomaar veranderen. Het omgaan met en vooral het stoppen van verslavingen vereist voldoende aandacht en vooral geduld. Wanneer je het grondig aanpakt kun je voorgoed van je verslaving af zijn.

Het is daarom belangrijk om te stoppen op een doordachte manier: niet van de ene dag op de andere dag, maar wel 100% gemotiveerd. De beslissing om te stoppen met je verslaving is één ding. En die heb je misschien wel zelf genomen, maar om het vol te houden is er wel wat meer nodig. Daarom is het aan te raden om je omgeving op de hoogte te brengen van je verslaving en nog belangrijker om hen te laten weten dat je er iets aan wilt doen. Het is niet de bedoeling dat ze jou dan 24/7 gaan controleren, maar ze kunnen jou natuurlijk wel steun bieden en motiveren.

Wanneer je omgeving op de hoogte is dat je wilt stoppen met roken bijvoorbeeld, zullen ze je niet meer vragen om even een sigaretje te gaan roken. Ze zullen er rekening mee houden en je niet in de verleiding brengen. Op die manier zal het ook een stuk makkelijker zijn om niet opnieuw verleid te worden door de verslaving.

Bovenal is je omgeving de beste steun die je kunt wensen bij het vechten tegen je verslavingen. Je kent deze mensen het best en aan hen kun je het meeste kwijt. Wanneer je het moeilijk hebt kun je het aan één van hen laten weten en dan kunnen zij er voor je zijn. Die steun is heel belangrijk en geeft jou een extra duwtje in de rug. Je kennissen en vrienden zullen je extra motivatie geven en dat is heel belangrijk! Het zal je nog meer zelfvoldoening geven.