Tuin & Tuinieren

tuinieren plaatjeTuinieren betekent het kweken van bloemen, planten, bomen, groente en fruit voor het plezier. Het is voor veel mensen een hobby en daarom is tuinieren niet hetzelfde als tuinbouw, wat op professioneel niveau gebeurt.

Bekijk onze ‘Tuin Inrichten‘ pagina voor meer informatie over het inrichten van je eigen tuin.

Verschillende tuinen en manieren van tuinieren

Mensen doen het al eeuwen lang. Geleidelijk zijn er verschillende vormen van tuinieren en soorten tuinen ontstaan.

De binnentuin

Bij het tuinieren in een binnentuin hoef je minder rekening te houden met de weersomstandigheden, aangezien de tuin vaak overdekt is.

De exotische tuin

Hier groeien met name uitheemse bomen en planten. In dit geval komt er bij het tuinieren veel meer kijken dan alleen water geven en op tijd snoeien. Ook de temperatuur in deze tuin speelt een belangrijke rol, omdat de natuurlijke leefomstandigheden van de beplanting moet worden nagebootst.

Tuinieren in een onderwatertuin

Bij deze vorm van tuinieren staan waterplanten centraal. Sommige planten staan het liefst helemaal onder water, andere houden het liefst een deel boven water.

H├╝gelkultur

H├╝gelkultur is tuinieren op een rottende ondergrond. Er ligt bijvoorbeeld rottend hout op de grond, wat wordt gebruikt voor het kweken van planten die hier goed op groeien.

Tuinieren in een volkstuin

In de volkstuin kun je met een groep mensen tuinieren. Hierdoor komt er een sociaal aspect bij. Voor veel mensen is tuinieren zeer ontspannend. Veel mensen komen hier tot rust.

De biologische tuinen

Bij biologisch tuinieren worden natuurlijke producten gebruikt voor bijvoorbeeld de bemesting. De producten die in deze tuinen vaak worden verbouwd zijn niet genetisch gemodificeerd. Vaak wordt er fruit, groente en kruiden verbouwd.

Al die verschillende tuinen zijn leuk, maar de meeste vergen behoorlijk wat onderhoud. Het juiste moment hiervoor hangt af van verschillende factoren, zoals het weer, het seizoen en het soort beplanting. De meeste bomen en planten verliezen in de winter hun blad, maar er zijn er ook die de hele winter lang groen blijven. Deze planten worden ook wel ‘wintergroen’ genoemd. Dat wil echter niet zeggen dat ze ook winterhard zijn. Een wintergroene plant zorgt ervoor dat je tuin in de winter niet kaal wordt. Als de plant niet winterhard is, kan het zijn dat hij bij een bevroren bodem geen vocht meer kan opnemen. Hierdoor droogt hij als het ware uit en kleurt hij bruin. Geen nood, na de winter kun je deze bruine delen wegknippen. De plant zal dan vanzelf weer opbloeien. Een plant die wel wintervast is, zal zelfs bij vorst goed gedijen. Als u goed voor uw tuin zorgt, blijft hij het hele jaar door mooi.

De tuin die bij u past

Niet alle tuinen zijn geschikt voor iedereen. Om te bepalen welke tuin het beste bij je past, kun je nagaan wat je het liefst in de tuin doet en waar je het meeste van houdt. Struin je het liefst door de tuin op zoek naar beestjes tussen de bloemen of geniet je van de prachtige planten en bloemen? Dan is een siertuin wellicht een geschikte tuin voor jou.

Wil je in de verschillende seizoenen genieten van producten uit eigen tuin? Overweeg dan een moestuin. Je moet er vaak heen voor het onderhoud en om producten te oogsten, maar dat is wel de moeite waard!