Snoeien

snoeien plaatjeDe meeste planten kun je in het voorjaar snoeien. Het is van belang om een kalander bij te houden wanneer en wat je moet snoeien. Er zijn handige tuinsites waarop dit te vinden is. Snoeien is belangrijk om je plant in tact te houden. Hoe vaker je gaat snoeien, des te langer heb je plezier van je bloemen en planten.

Meer informatie over het snoeien van diverse bomen:

Snoeien, hoe moet dat?

Hoe kun je op de juiste manier snoeien? Dat is een vraag die als tuinder vaak door je hoofd gaat. Er zijn een aantal verschillende manieren van snoeien. Je kunt de planten zagen, toppen of knippen. Dit zijn diverse technieken die bij het snoeien komen kijken.

Bij het knippen van een plant is het van belang om goed gereedschap te hebben. Zorg ervoor dat je zaag- en snoeischaar goed scherp zijn. Een goed begin is het halve werk. Je kan op internet allerlei kwaliteit producten kopen in diverse webshops of tuincentra. Houdt er rekening mee als je goede kwaliteit spullen wilt dat je meer moet investeren. Zo’n investering is goed voor het onderhouden van je tuin. Zorg er ook voor dat je gereedschap schoon is en dat je mooie snoeiranden maakt. Dit zorgt er mede voor dat je planten en bloemen langer kunt behouden. Als je geen dure spullen wilt kopen is het ook mogelijk om goed gereedschap te huren. Dan ben je een stuk goedkoper uit. Heb je gereedschap vaker nodig, omdat je een grote tuin hebt? Dan is het wellicht handiger om de spullen aan te schaffen.

Knippen

De simpelste vorm van snoeien is knippen. Hoe gaat dit in zijn werk? Je doorzoekt de plant of boom op slechte takken of takken die in de weg zitten. Verstoord een tak het groeiritme van de plant of boom? Dan is het raadzaam om de overbodige takken te verwijderen. Kijk goed naar de plant en snoei dan overbodige delen weg. Let wel op de kniprand!

De kniptechniek gebruik je als de plant of bloem uitgedund moet worden. Werkt knippen niet? Dan zijn er nog twee andere technieken die je kunt gebruiken. Knippen is de simpelste manier om te snoeien. Het vergt namelijk relatief weinig energie van het lichaam.

Toppen

Jonge planten groeien erg snel. Als een jonge plant te snel groeit dan kan de steel knakken en kunnen de planten beschadigen. Het is van belang om jonge planten te toppen. Dan kun je de planten gepland laten groeien. Je hebt dan het ritme van de groei in eigen hand. Hiervoor moet je een goede tuinder zijn om dit proces te kunnen opmerken. Knip ook de scheuten van de plant, zodat het sneller zijtakken gaat vormen. Met deze techniek kun je de oude toppen ook handig uit de plant verwijderen.

Zagen

Planten of bomen kunnen ook hele dikke takken hebben. Dan zijn ze moeilijk te toppen of te knippen. Dan is het verstandig om met een zaag aan het werk te gaan. Op deze manier kun je de dikke stukken uit de plant of boom verwijderen. Let er wel op dat dit veel energie vergt van je lichaam.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en veel plezier met snoeien en zagen.