Roken

stop rokenDe gevolgen van roken

Dat roken niet goed voor je is weet iedereen wel. Waarom roken er dan nog steeds zoveel mensen? Helaas wordt er toch nog veel te luchtig gedaan over de gevolgen van roken. Dat terwijl tabak slecht is voor veel meer delen van je lichaam dan mensen denken. De gevolgen van het roken zijn erg groot en in veel gevallen dodelijk. Stop roken daarom op tijd.

Longen

Wanneer men het heeft over de gevolgen van roken, denken velen eerst aan de longen. In tabaksrook zitten duizenden chemicaliën, waarvan er zo’n zeventig kanker verwekkend zijn. Deze nare gewoonte is dan ook de nummer één oorzaak van longkanker. Iedere sigaret die je rookt is een aanslag op je longen. Naast kanker zijn er nog veel meer ziektes in je longen die door het roken kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan COPD en astma. Mensen die astma hebben kunnen een directe astma aanval krijgen wanneer ze in de buurt zijn van sigarettenrook. Meeroken is sowieso slecht voor iedereen, astma of niet.

Hart

Niet alleen de longen merken de gevolgen van roken, eigenlijk merkt je hele lichaam het. Grote schade doet roken aan het hart. Door het inhaleren van de rook komen er direct chemicaliën in de bloedcellen terecht. Ook worden bloedvaten er veel smaller van. Met als gevolg een hoge bloeddruk. En dit brengt weer risico’s voor een heleboel hartziektes met zich mee.

Reuk en smaak

Roken heeft ook gevolgen op je reuk- en smaakpapillen. Mensen die roken ruiken een stuk minder dan niet rokers. Ook is er een heel verschil met proeven. Als niet roker proef je veel meer dan als je een tijdje gerookt hebt. Zo kan een heerlijke maaltijd een stuk minder gewaardeerd worden door een stevige roker. Stop roken dus ook om beter van het eten te kunnen genieten.

Menthol en light roken

Veel verwarring is er rondom het roken van menthol- en light sigaretten. Men denkt dat deze sigaretten veel minder schadelijk zijn, dit is echter niet waar. Alle sigaretten brengen risico’s met zich mee, menthol, gewoon, light of zwaar. Geen van alle is risico-vrij en allemaal zijn ze slecht voor je gezondheid.

Stop roken

Stop roken!, naast dat het ontzettend duur is en steeds duurder wordt, is het gewoon erg slecht voor je. Daar zijn geen studies of onderzoeken meer voor nodig. Stop roken en je ziet dat haren weer gaan stralen en je gezicht minder dof wordt. De invloed die het roken heeft op je uiterlijk is namelijk ook enorm! Rokende mensen hebben veel meer rimpels en natuurlijk altijd die muffe rooklucht.

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een verslaving en je moet er van afkicken. Het is helemaal niet gek om hier hulp bij te zoeken. Er zijn genoeg hulpmiddelen die kunnen helpen bij het stoppen. Pleisters, boeken en mindfulness methoden zijn daar voorbeelden van. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet en andersom. Kies een methode die bij je past, cold turkey of juist heel afbouwend. Het hoofddoel is het belangrijkste; stoppen!

Lees ook onze ‘stoppen met roken’ artikelen: