Mineralen

mineralenJe hebt ongetwijfeld al wel eens gehoord van een mineraal wanneer het ging over de gezondheid en over het menselijk lichaam. Maar ook wanneer er over voedingsstoffen gesproken wordt, komen de mineralen al snel ter sprake. Maar wat zijn mineralen nu precies? En wat doen ze nu eigenlijk? Zijn ze essentieel en wat is hun nut dan precies?

Recente artikelen:

Wat zijn mineralen?

Enkele voorbeelden van mineralen zijn magnesium, calcium, natrium en fosfor. Maar we hebben bijvoorbeeld ook ijzer, zink, fluor en jodium. Deze laatste voorbeelden zijn voorbeelden van een mineraal dat we slechts in uiterst kleine hoeveelheden nodig hebben. Deze mineralen worden sporenelementen genoemd.

Wat doen sporenelementen en mineralen nu eigenlijk?

Zowel de sporenelementen als de mineralen zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft. Net zoals ons lichaam ook nood heeft aan vitaminen. Ze dienen als bouwstof voor onze groei en dragen ook bij aan het herstel van het skelet en van de lichaamsweefsels.

Functies van enkele sporenelementen:

  • Ijzer (Fe): Transport van zuurstof via het bloed.
  • Zink (Zn): Werking van heel wat enzymen.
  • Koper (Cu): Werking van talrijke enzymen en bloedvorming.

Functies van enkele belangrijke mineralen:

  • Calcium (Ca): Bouwstof voor de beenderen en het gebit, bloedstolling, overdracht van zenuwprikkels en spiercontracties, vrijstelling van hormonen.
  • Fosfor (P): Beendervorming (samen met Ca). Een essentieel bestanddeel van iedere levende cel. Nodig voor biochemische processen en voor de vertering.
  • Magnesium (Mg): Stofwisselingsprocessen en enzymatische reacties. Overdracht van zenuwprikkels en spiercontracties (met name die van het hart). Eiwitsynthese en botvorming.
  • Kalium (K): Regelt samen met natrium de vochtbalans in het lichaam. Doorgeven en reguleren van zenuwprikkels en spiercontracties.
  • Natrium (Na): Regelt samen met kalium de vochtbalans van het lichaam. Spiercontracties en doorgeven van zenuwprikkels.
  • Chloor (Cl): Regelt samen met natrium de vochtbalans in het lichaam. Vormt het heel erg zure maagzuur HCl.

Waar haal je een mineraal uit?

Op de vraag ‘ wat zijn mineralen?’ hebben we nu een antwoord maar waar kun je ze uit halen?

Nou, deze stoffen kun je uit heel wat voedingsstoffen en -middelen halen. Het is wel belangrijk om weten dat ons lichaam zelf niet in staat is om mineralen te produceren. Daarom moeten we ze opnemen via onze voeding. Het is heel erg belangrijk om voldoende afwisseling in je voeding te hebben aangezien deze essentiƫle stoffen verspreid zitten over verschillende voedingswaren. Denk hierbij aan de voedingsdriehoek die je kan helpen bij een gezonde, evenwichtige en vooral gevarieerde voeding.

Belangrijke bronnen van mineralen in onze voeding zijn o.a. zuivelproducten, groenten en fruit, vlees(waren), vis, noten, granen, rijst, thee, bruin brood, peulvruchten, sojaproducten, eieren, zout en nog veel meer producten uit het beschikbare aanbod aan voedingswaren.

De gouden regel bij het innemen van deze essentiƫle stoffen voor het lichaam luidt als volgt: Eet met voldoende afwisseling. Te veel van iets is nooit goed. Door voldoende afwisseling in je voedingspatroon te hebben zorg je voor een evenwichtige gewoonte en ben je er zeker van dat je jou lichaam voldoende voorziet van de stoffen die het nodig heeft.