Dieet

Diëten en op dieet zijnIedereen doet er wel eens aan of wil een poging ondernemen om het te gaan doen. Diëten is een veel voorkomend woord bij mensen die graag van hun overtollige kilo’s af willen. Een dieet volgen is vaak de methode om af te vallen. Een afvallen dieet moet leiden tot gewichtsverlies, maar wat is eigenlijk de beste manier van diëten?

Meer over bepaalde diëten:

Meerdere betekenissen van diëten

Dieet betekent niet alleen maar gewicht verliezen, maar heeft ook andere betekenissen. Diëten wordt gedaan om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook nog andere manieren van diëten, bijvoorbeeld voor mensen met een verhoogde bloeddruk die een zoutarm dieet volgen. Op dieet zijn betekent dus niet per se dat iemand wilt afvallen.

Geleidelijk afvallen

Vaak is het beter om niet in extremen te vervallen, maar je voedingspatroon lichtelijk bij te stellen. Zo kun je het beste gezonder en minder gaan eten om gewicht te verliezen. Veel variëteit in voedsel is dan ook erg belangrijk en daarnaast is ook meer beweging van belang. De totale voeding moet voldoen aan de normen en waarden die gesteld zijn. Zo moet een man er voor zorgen dat hij 2.000 kcal per dag binnen krijgt en een vrouw 1.500 kcal. Het dieet moet haalbaar blijven en de spiermassa moet ook intact blijven.

Niet elk dieet is goed om te volgen

Er zijn tal van afvallen diëten die je kunt volgen, maar niet alle diëten zijn even goed om te volgen. Vaak zijn er ook grote verschillen te bespeuren. Zo verschilt de samenstelling in voedingsmiddelen en verhoudingen van de voedingsstoffen. Vaak zijn de theorieën bij elk dieet weer anders ten opzichte van elkaar. Het is wel zo dat alle afvallen diëten tot verlies van gewicht zullen leiden. Wat wel van belang is, is dat de energie inname lager is dan het energieverbruik.

Er zijn ook nadelen

Veel energie beperkte diëten hebben nogal wat nadelen. Wanneer men heel lang zo’n soort dieet volgt kan dit leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen waar het lichaam om vraagt. Daarnaast kan er in een korte tijd veel gewichtsverlies zijn wat niet bevorderlijk is voor het lichaam. Niet alleen de vetmassa verdwijnt, maar ook de overtollige spiermassa zal wegvloeien wat niet gewenst is.

Gezonder eten en meer bewegen

Vaak is het geval dat mensen ook moeilijk een afvallen dieet kunnen volhouden. Vaak is het dieet te streng voor hen of is de discipline niet aanwezig. Ook is het dieet vaak eenzijdig of onpraktisch, waardoor mensen er gauw mee stoppen. Omdat mensen zichzelf vaak geen gezonde levensstijl hebben aangeleerd, is het gewichtsverlies vaak ook niet blijvend. Wanneer je BMI tussen de 25 en 40 is en je begint aan een dieet, dan kun je de kans op diabetes, hart en vaatziekten verkleinen. Wel is het belangrijk dat je gedurende 6 maanden tot 1 jaar een gewichtsverlies van 10 tot 15% realiseert. Als je dit voor elkaar hebt gekregen zul je er voor moeten zorgen dat je dit nieuwe gewicht minimaal 2 jaar behoud. Het is voor de meeste mensen echter gewoon aan te raden om gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten om een gezondere levensstijl te creëren.

Bekijk ook de dieet producten hoofdpagina, voor veel informatie over diverse dieet producten.