Buxus snoeien

Buxus planten zijn mooie en fijne planten. Ze zijn bovendien ook één van de populairste groenblijvers in de tuin. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze deze groenblijvers dan ook het best kunnen onderhouden, zodat ze zo mooi mogelijk blijven. De gouden regel is: je buxus snoeien!

Buxus snoeien is een absolute must

Buxus snoeien plaatjeHet bekomen en behouden van mooi afgewerkte en strakke buxushagen of -bollen is enkel en alleen mogelijk door de buxusplanten regelmatig en goed te snoeien. Het is dan ook van belang dat je je voorbereid en grondig te werk gaat om tot een goed resultaat te komen.

De meest prangende vraag in verband met het snoeien van buxus is: wanneer moet ik de buxus nu snoeien en hoe vaak dan? Buxus wordt in elk geval twee maal per jaar gesnoeid. De eerste snoeibeurt vindt plaats eind mei: op dit moment is het frisse groen net uitgelopen. Het tweede snoeimoment is dan in september: zo kan de buxushaag of -vorm strak de winter in. Belangrijk bij dit tweede snoeimoment is het feit dat je dit niet te laat mag doen. Je loopt dan namelijk het risico op vorstschade.

Het is aangeraden om tussen die 2 essentiële snoeibeurten nog eens 2 extra snoeimomenten in te lassen. Het is namelijk zo dat na iedere snoeibeurt de buxus gaat vertakken waardoor de struik mooier en dichter wordt. En hoe dichter de plant, hoe gladder het eindresultaat. Je buxus snoeien is dus de boodschap!

Verder is het ook raadzaam om enkel de buxus te gaan snoeien op een bewolkte dag, het liefst nadat het geregend heeft. Doe je dit op een zonnige dag? Dan kunnen de buitenste blaadjes bruin gaan verkleuren.

Materiaal om buxus te snoeien

Buxusstruiken hebben kleine blaadjes en hierdoor heb je minder kans op snijwondjes dan hagen of struiken met grotere bladeren. Dit wil zeggen dat je gerust gebruik kunt maken van een elektrische haagschaar. Het meest scherpe resultaat bekom je echter wel met een scherpe handheggenschaar, maar dat is natuurlijk heel wat meer werk.

Wil je weinig snoeiafval op je terras of in je planten? Gebruik dan een vliesdoek om het snoeiafval op te vangen. Zo kun je alles heel snel en eenvoudig opruimen.

Buxushagen snoeien

Vanwege de vrij dichte structuur vormt een buxushaag een heel mooie achtergrond voor bijvoorbeeld borderplanten. Aangezien buxus niet snel groeit in de hoogte, wordt deze voornamelijk gebruikt in de voortuin. Maar deze kan ook gebruikt worden om een border af te bakenen.

Buxus snoeien in een of andere vorm

Buxusstruiken hebben zeer kleine blaadjes en een fijne structuur, waardoor ze ideaal zijn om er allerlei vormen in te snoeien. Een duidelijke werkwijze is hier vereist.

De standaardvormen als bollen, piramiden en kegels kan je op het zicht doen. Wil je op zeker spelen of toch iets moeilijkere vormen (zoals een kip, een hart of een eekhoorntje) creëren? Dan kan je gebruik maken van gaasfiguren. Deze figuren zijn heel eenvoudig te verkrijgen en ze maken je werk zo gemakkelijk!

Buxus snoeien is dus een absolute must voor deze populaire groenblijver!

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie