Beukenhaag snoeien

Heb je een beukenhaag in de tuin staan? Of ben je van plan om een beukenhaag te gaan planten? Dan is het goed om wat informatie te hebben over de beukenhaag en over hoe je de beukenhaag het beste kunt onderhouden en bijhouden.

De beukenhaag

De meest bekende beukenhaag is de gewone groene beukenhaag. Dit is een erg sterke plant. Dit soort heeft frisse, groene bladeren. In de herfst verkleuren de bladeren naar bruin. Een voordeel van de beukenhaag is dat je zelfs in de winter niet tegen een kale haag aan kijkt. Er zijn ook nog veel andere soorten beukenhagen. Voor het snoeien maakt het echter niet uit welk soort er in de tuin staat!

Een beukenhaag heeft aardig wat ruimte nodig en kan het beste in de volle zon of half in de schaduw worden geplant. De beukenhaag kan het beste tot zijn recht komen in een goed doorlatende grond.

Snoei gereedschap

Voor je begint aan de beukenhaag snoeien is het goed om te weten welk gereedschap hiervoor het beste geschikt is en of je dat gereedschap in huis hebt. Welk gereedschap nodig is voor jou beukenhaag hangt af van de grootte. Een kleinere beukenhaag kan makkelijk gesnoeid worden met een heggenschaar. Voor een grotere beukenhaag kan een elektrische heggenschaar makkelijker zijn.

beukenhaag snoeien plaatjeHet snoeien van de beukenhaag

Het beukenhaag snoeien is niet een heel lastig karwei en is vrij gemakkelijk zelf uit te voeren. Een beukenhaag snoeien moet wel minstens 1 keer per jaar gebeuren. Juni is over het algemeen de beste maand voor het snoeien van de beukenhaag. Als je nog een jonge beukenhaag hebt is het het beste om de haag minimaal 2 keer te snoeien. Na iedere snoeibeurt gaat de haag opnieuw vertakken, daardoor krijg je een prachtige dichte beukenhaag. De beste tijd voor de tweede snoeibeurt is in augustus of september. Wanneer het vriest mag de beukenhaag nooit gesnoeid worden.

Bij lange hagen kan het helpen om een touwtje te spannen waarlangs je recht kunt gaan knippen. Net als bij het snoeien van bomen, begin je ook bij de beukenhaag beneden en werk je naar boven. Om ervoor te zorgen dat de wind minder vat heeft op de haag en om ervoor te zorgen dat de onderste takken voldoende licht krijgen, kan de haag het beste taps gesnoeid worden.

Wanneer je een reeds volgroeide beukenhaag in de tuin hebt staan, dan is het bij het beukenhaag snoeien van belang dat de zijden even diep worden terug gesnoeid als de vorige keer. Dit zorgt ervoor dat de haag niet nog breder wordt.

Na het snoeien

Na het snoeien kan er aan op de grond onder de beukenhaag het beste een laag mest of compost worden aangebracht. Na het beukenhaag snoeien heeft de haag ook flink veel water nodig. Op deze manier kan de beukenhaag goed herstellen van de behandeling. Naast het beukenhaag snoeien is het goed om de beukenhaag minimaal twee maal per jaar te bemesten.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie