Appelboom

De appelboom, oftewel malus domestica, groeit voappelboomoral in gematigde streken. De appel kent een lange geschiedenis. Al in 10.000 voor Christus werd deze in het wild verzameld in Europa. Vanaf 4000 voor Christus werden de appelbomen geteeld in het Nabije Oosten. De appel is waarschijnlijk langs de zijderoute verspreid. Door eeuwenlange kruising in Centraal Azië is uiteindelijke de eetbare handappel ontstaan. Later werden geselecteerde rassen in stand gehouden door middel van enting. Bij deze techniek wordt een deel van de ene plant vastgemaakt op een deel van een andere plant. Tegenwoordig komen we appelbomen in vele plekken op de wereld tegen. Er zijn verschillende rassen bekend en er komen er nog steeds meer bij.

Soorten appels en gebruik

De appel is er in duizenden rassen. Deze verschillen in uiterlijk en smaak van elkaar. De smaak van de appel loopt van friszuur tot zoet. De meest voorkomende kleuren zijn rood en groen. Deze zijn er in verschillende tinten en vooral bij de rode varianten vaak in combinatie met geel. De meest bekende en ook gegeten appels in Nederland zijn de Elstar, Jonagold, Goudreinet en de Granny Smith. Appels worden meestal rauw gegeten, maar je kunt ze ook gebruiken bij het bakken. Je kunt appels bijvoorbeeld gebruiken voor in een appeltaart of om te garneren.

Een appelboom in je tuin

Een appelboom kan een ware aanwinst zijn voor je tuin. Wanneer je deze op een goede plek plant en goed onderhoudt kun je er vele jaren plezier van hebben. Je kunt genieten van de vruchten die de appelboom biedt en de mooie uitstraling die het aan je tuin geeft. Wanneer je besluit om een appelboom te planten dien je wel rekening te houden met enkele zaken. Ten eerste dien je voldoende ruimte in je tuin te hebben. Verder is het belangrijk om te weten wat voor soort plek je reserveert voor het planten. Is er veel zonlicht? Is het beschut tegen wind of heeft het vrij spel? Daarnaast dient er voldoende gezonde aarde aanwezig te zijn. Tot slot dien je rekening te houden met hoe groot de appelboom kan worden om te voorkomen dat je later spijt krijgt wanneer deze te veel zonlicht wegneemt. Wanneer je deze zaken op een rijtje hebt, kun je naar een kweker of tuincentrum om de soort te halen die het beste zal gedijen in je tuin.

Een appelboom planten

Een appelboom planten is helemaal niet ingewikkeld. Voor een appelboom planten geldt in principe hetzelfde als voor het aanplanten van alle andere bomen. Wanneer je je houdt aan de onderstaande adviezen is je appelboom helemaal klaar om goed te groeien en te bloeien.

  • Appelbomen kun je het beste in de lente of zomer planten.
  • Het plantgat voor de boom dien je twee keer zo diep te maken dan de wortelkuit of pot.
  • De kluit van de boom moet je nat houden en nadat je deze voorzichtig hebt geplant moet je niet zuinig zijn met water.
  • Ook de dagen na het aanplanten is het erg belangrijk dat je de appelboom voldoende water geeft.
Deel het nieuws:

Geef een reactie