Appelboom snoeien

Appelboom snoeien plaatjeWanneer u een appelboom in de tuin heeft, kunt u vaak genieten van uw eigen onbespoten appels. Veel lekkerder en veel goedkoper dan uit de supermarkt, maar natuurlijk ook belangrijk: zonder pesticiden. Maar natuurlijk zijn er wel een aantal zaken die u moet weten, voordat u ook daadwerkelijk kunt genieten van uw appeltjes uit eigen tuin. Het snoeien van de appelboom is namelijk een onderdeel dat u niet mag vergeten. Wanneer een appelboom namelijk niet gesnoeid wordt, zal de appelboom blijven groeien en dit zal er voor zorgen dat u geen appels krijgt. Een appelboom snoeien is dus een zeer belangrijk onderdeel van het hebben van een appelboom en van het genieten van appeltjes uit eigen tuin.

Hieronder vindt u alle informatie die u nodig heeft bij het snoeien van appelbomen, zoals bijvoorbeeld wanneer een appelboom snoeien het beste in het jaar kan.

Wanneer een appelboom snoeien?

In het jaar zijn er twee verschillende momenten waarop het de beste tijd is om uw appelboom te snoeien. Een appelboom snoeien kan in de winter en in de zomer. Zo heb je dus wintersnoei en de zomersnoei. Hieronder leest u meer over het snoeien van appelbomen in de winter en in de zomer.

Wintersnoei

Vanaf Februari, wanneer de winter bijna aan zijn einde is, is het weer een goed moment om je appelboom te snoeien. Wat een belangrijk punt is van een appelboom snoeien in de de wintermaand is dat u nu de dikke takken van de boom snoeit. Zorg er voor dat u de appelboom niet eerder snoeit dan de maand Februari. Wanneer u dit wel doet, is de kans op ziektes voor de appelboom groter. Tijdens dit vochtige weer is de kans op een schimmel voor de appelboom dan erg groot. Daarom is het belangrijk de boom altijd te snoeien bij droog weer.

Zorg bij het snoeien dat u echt alleen de dikke takken weg haalt. Zo spaart u de kortloten. Tijdens het snoeien komt u verschillende knoppen tegen. Een appelboom heeft namelijk bladknoppen en bloemknoppen. Het is belangrijk om te weten dat u hier onderscheid in moet maken. Bladknoppen herkent u aan de knoppen die op de tak liggen. Bloemknoppen herkent u aan het feit dat zij staan op de tak. Wanneer u zeker wilt zijn van het verschil, kunt u ook wachten tot het voorjaar. De bloemknoppen zijn namelijk de knoppen die als eerste groen worden, waarna een week of twee de bladknoppen volgen.

Zomersnoei

Aan het begin van de zomer kunt u eventueel de appelboom nog een keer snoeien. Omdat u in de winter de dikke takken van de appelboom heeft gesnoeid, zal de appelboom veel waterlot maken. Met waterlot worden takken bedoeld die recht omhoog groeien en vooral erg snel groeien. Bij het snoeien in de zomer is het zaak om de waterlot weg te trekken. Wanneer u dit wegtrekt, zal het niet terugkomen tijdens de volgende keer dat u een appelboom gaat snoeien.

Wanneer u zich houdt aan deze tips over een appelboom snoeien, dan is de kans groot dat u heerlijk kunt genieten van gezonde appeltjes uit eigen tuin! Je eigen appelboom snoeien hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Lees meer op onze snoeien hoofdpagina.

Deel het nieuws:

Geef een reactie