Appelboom kopen

Appelboom kopenAls er één oer-Hollandse vrucht is dan is dat wel de appel. Iedereen eet appels, of dat nu uit een appeltje de hand is, verwerkt als appelmoes of als basis van een heerlijke appeltaart. In de supermarkt zijn vaak al 10 diverse rassen te koop. Dat is slechts een fractie van de duizenden appelrassen die er bestaan. Appels worden al langer dan 12.000 jaar in Europa gegeten, eerst als wilde boom en later in Azië bij elkaar in speciale boomgaarden. De Romeinen zorgde voor de spreiding over heel Europa en het zijn de Chinezen die de techniek van enten ontwikkelden. Een appelboom kopen om zo eigen appels te zien groeien is dan ook een wens van velen. De bomen koop je eenvoudig bij tuincentra en tegenwoordig ook online. Het is echter verstandig om vooraf te bepalen wat voor een boom het zal worden. Onderstaande informatie zal behulpzaam zijn bij de keuze van een appelboom kopen.

Soorten appels

Appels zijn er in vele soorten en maten. Een appelboom kopen betekent ook vooraf keuzes maken. Er zijn friszure appels, zoals de bekende ‘Granny Smith’ of de ‘Lena’, aromatische appels zoals de ‘Rode Boskoop’ of zoete appels als de ‘Golden Delicious ‘of ‘Jonagold’. Een andere manier van kiezen is die voor een handappel, een appel die je zo kan eten, of een moesappel die zeer geschikt is voor gebruik in de keuken. Tenslotte kaan ook de tijd van oogst van belang zijn. Appels uit de zomer, zoals de ‘Lena’ worden vaak vrij snel geconsumeerd. Appels uit het najaar zijn vaak geschikt om langer te bewaren, waardoor de winter kan worden overbrugt. Het ras ‘Karmijn de Sonnaville’ kan zelfs tot in januari worden geoogst.

Soorten Appelbomen

Het klinkt voor de hand liggend maar een appel groeit aan een boom, waardoor er ruimte moet zijn om de boom te kunnen laten groeien. Hou hier rekening mee bij een appelboom kopen. De oude rassen zoals de ‘Goudreinette’ groeiden aan volwaardige bomen. Deze bomen worden ook wel hoogstam genoemd. Hoogstam appelbomen hebben een grote oogst, maar moeten met een ladder worden geoogst en zijn lastiger te snoeien. Een slag kleiner zijn de halfstam appelbomen. Die geven nog steeds een goede oogst, maar met een stam tot 1,5 meter en een hoogte tot drie meter zijn ze al gemakkelijker te onderhouden. Tenslotte zijn er laagstam appelbomen, op een stam van 50 centimeter. Deze bomen zijn zeer geschikt voor kleinere tuinen waarbij de appels gemakkelijk geplukt kunnen worden.

Appelboom kopen en snoeien

Appelbomen moeten worden gesnoeid. Doe je dit niet dan groeit de boom door, maar dat zal geen goede oogst aan appels afgeven. Er zijn rassen die zelf bestuivend zijn, terwijl andere rassen in de nabijheid van een andere appelboom moet staan om de kruisbestuiving te ondergaan. Er zijn rassen die meer of minder ziekteresistentie hebben. Wil je de teelt zonder bestrijdingsmiddelen laten plaatsvinden dan kan dit van belang zijn. Telers zijn dan ook nog steeds op zoek naar de appel die al deze eigenschappen met elkaar verenigen. De kweker en medewerker van een tuincentrum zullen zeker assisteren bij de keuze van de juiste appelboom kopen.

Deel het nieuws:

Geef een reactie