Met acupunctuur stoppen met roken

Stoppen met roken vergt meestal erg veel discipline van de roker. Er komen steeds nieuwe middelen op de markt om de roker te ondersteunen in dit proces. Een eeuwenoud middel kan ook ingezet worden bij het stoppen met roken: acupunctuur.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur stoppen met roken

Acupunctuur is een eeuwenoude techniek uit de Chinese geneeskunst die werkt met de energiebanen in ons lichaam; de meridianen. Bij acupunctuur worden naalden (acus) aangebracht of geprikt (punctum) op bepaalde punten in ons lichaam waar deze meridianen langs lopen. Deze banen zijn verbonden met organen. Als een mens in disbalans is, ziek bijvoorbeeld, kan de acupuncturist door middel van de naaldjes de energie weer letterlijk in goede banen leiden. Hierdoor gaat de energie in het lichaam weer juist stromen, waardoor de disbalans zich hersteld en het lichaam dus ook.

Stoppen met roken in Nederland

Nederland telt ruim 3 miljoen rokers, waarvan er jaarlijks 800.000 proberen te stoppen! Dat is ontzettend veel. Na één jaar zijn tussen 4% en 10% nog steeds gestopt. Dat zijn er 80.000 in het beste geval.

Zoals gezegd is stoppen met roken voor de meesten niet gemakkelijk. Dat komt doordat roken een geestelijke- en lichamelijke verslaving is geworden. Het nicotine gebruik heeft voor de lichamelijke afhankelijkheid gezorgd en de gewoonte van roken, diepgeworteld in de geest, voor de geestelijke afhankelijkheid. De geestelijke afhankelijkheid is overigens hardnekkiger dan de lichamelijke afhankelijkheid aan nicotine.

Hoe helpt acupunctuur stoppen met roken?

Acupunctuur ondersteunt het stopproces op verschillende vlakken op natuurlijke wijze. De ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken treden op door het tekort aan nicotine in het lichaam. Je kunt je geïrriteerd voelen, onbehaaglijk en moe.

Door klassieke acupunctuur toe te passen op het lichaam, zal de zin in nicotine worden gedrukt. Daarnaast kan de smaak en geur van een sigaret tegenvallen en de keel pijn gaan doen bij het opnieuw roken. Acupunctuur kan ook de wilskracht en longenergie versterken, zodat dit de laatste steun in de rug geeft om door te gaan met het proces. Tot slot zullen de meeste acupuncturisten een stukje therapeutische ondersteuning geven in de vorm van een gesprek tijdens de behandeling.

Waarom met acupunctuur stoppen met roken?

Acupunctuur is een oude techniek, maar in de geschriften is geen hoofdstuk te vinden over stoppen met roken. Dat is ook niet gek, omdat roken een relatief moderne uitvinding is. De hulp van acupunctuur bij het stoppen met roken is in de jaren ’50 ontwikkeld en in een aantal decennia over de wereld verspreid.

Acupunctuur gebruiken bij het stoppen met roken is een holistische benadering: het gehele lichaam wordt geprikkeld om de disbalans te herstellen. De meeste acupuncturisten adviseren om een tot drie behandelingen te ondergaan, vanaf de dag nadat de laatste sigaret is opgerookt.

De kans van slagen wordt met acupunctuur drastisch verhoogd, maar hangt ook erg samen met de wil en wens om te stoppen en het rookverleden van de persoon in kwestie. Hoe intenser het verlangen om te stoppen en hoe korter het rookverleden, des te groter is de kans van slagen om te stoppen met roken met ondersteuning van acupunctuur. Je kunt natuurlijk ook hulp vragen bij het stoppen met roken.

Je zult dus eerder resultaat boeken als je met acupunctuur, stoppen met roken tegen gaat!

Bekijk ook onze stoppen met roken tips en lees de volgende artikelen:
Medicijnen stoppen met roken
Stoppen met blowen

Deel het nieuws:

Geef een reactie